Després de constatar que hi ha un nombre molt important de les persones que es van presentar al concurs de mobilitat per cobrir 26 places vacants de professors de llengua catalana i ciències humanes i socials que han suspès més del 80%, el grup parlamentari de Concòrdia vol aprofundir en els motius que poden haver ocasionat aquests resultats, de la mateixa manera que ho va plantejar a principis de setmana Andorra Endavant, i per això ha entrat una bateria de preguntes al respecte. La formació s’ha mostrat sorpresa pel nombre tan elevat de suspesos, ja que molts d’aquests professors han obtingut qualificacions altes en les seves avaluacions anuals, al llarg dels anys.
Així ho va posar de manifest la consellera general Maria Àngels Aché, que ha remarcat que bona part dels candidats que s’han presentat al concurs són interins de llarga durada, alguns dels quals amb més de deu anys d’experiència i que han format part d’equips d’autoria del Permsea. De fet, molts d’aquests professionals han estat contractats de manera recurrent amb bones avaluacions.
Per tot plegat, i després d’haver copsat les impressions de diversos candidats, Aché ha entrat diverses preguntes sobre el desenvolupament del concurs. En concret, vol saber quantes persones s’hi han presentat i quantes d’aquestes no han superat la prova. També demana els motius pels quals la meitat dels candidats no van superar la primera prova oral professional i un nombre important tampoc va superar la segona prova professional escrita. En aquest sentit, la consellera general de Concòrdia vol saber els motius pels quals les proves de l’edicte difereixen substancialment de les avaluacions anuals, així com de les tasques principals que els docents desenvolupen habitualment. Finalment, pregunta si els docents han comptat amb algun tipus d’acompanyament o de formació per poder afrontar la prova.
Des del Govern, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha recordat que es tracta d’una primera convocatòria a la qual només podien optar interins amb més de cinc anys treballats i que hi haurà una segona convocatòria a la qual podran optar tots els interins. Així volia tranquil·litzar aquells que han suspès ara, recordant que tindran una nova oportunitat. Preguntat per si s’havien introduït canvis en les proves, Casal ha assegurat “no tenir constància que s’hagi incrementat notablement la dificultat o que s’hagin introduït preguntes que escapessin el temari”, i va assenyalar que es tracta d’un procés “normal i regulat” i que busca “garantir la qualitat de l’educació del país”.

Reunió al Vaticà
D’altra banda, el ministre portaveu també ha confirmat que els ministres de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, i d’Afers Exteriors, Imma Tor, es van reunir a principis de mes a Roma amb el secretari per a les Relacions amb els Estats i els Organismes Internacionals del Vaticà, Paul R. Gallagher.  Justament aquesta trobada és objecte d’una pregunta parlamentària, que en aquest cas caldrà que el Govern respongui oralment i que planteja la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, que vol conèixer el contingut i els acords adoptats en aquesta trobada. El portaveu del Govern ha explicat que, entre d’altres, es va tractar la qüestió de la despenalització de l’avortament i la “necessitat” d’Andorra de poder mantenir el model d’Estat de coprincipat parlamentari.