Concòrdia ha pres la decisió de “fer un pas al costat” i deixar, de moment, el pacte d’estat de salut. Això “no és en perjudici del compromís envers la salut”, ha assegurat la presidenta suplent del grup parlamentari, Núria Segués, que ha reiterat que des de la formació es continuarà treballant en positiu perquè les lleis que es facin en l’àmbit sanitari “responguin a les necessitats” de la ciutadania i fent el control pertinent de les polítiques del Govern.
Amb la marxa de Concòrdia, la incògnita és qui signarà el pacte el proper 8 de juliol, sabent que la majoria d formacions polítiques se n’han desdit i tant col·lectius professionals com associacions ho estan analitzant. “Haurem de veure qui s’acaba adherint”, encara que “a priori” sembla que no seran gaires, la qual cosa per a la consellera Maria Àngels Aché, hauria de ser un “catalitzador per revisar i reenfocar el pacte”.
Ha estat Aché qui ha anunciat la decisió de la formació d’apartar-se del pacte després de valorar “l’esforç” que fa el Ministeri de Salut en relació a aquest pacte, que “sabem que no és una tasca fàcil” i té la seva “complexitat”. La consellera general, en roda de premsa a la sala habilitada al Consell General a tal efecte, ha recordat que Concòrdia es va implicar des de l’inici i “per responsabilitat” hi ha participat activament, presentant més d’una vintena de propostes, bona part enfocades a la prevenció i a la recerca. D’aquestes, els responsables del Ministeri de Salut van acceptar les que feien referència a la recerca i en canvi les que buscaven concreció es va dir que s’haurien de tractar en reunió de treball tècnica, en la qual els consellers no hi poden prendre part. Aquí s’inclourien qüestions sobre l’atenció de col·lectius vulnerables, com la gent gran, el benestar i la qualitat de vida dels professionals sanitaris, entre d’altres propostes, ha especificat Aché.
Justament la “manca de concreció” en el document, que es qualifica de “molt genèric” i en el qual no es recullen “ni estratègies ni accions concretes” per assolir els objectius marcats, i “l’absència d’un full de ruta”, amb calendari d’accions i recursos, són dos dels motius que han portat Concòrdia a fer el pas al costat. La manca d’un sistema d’avaluació “és un obstacle per a nosaltres”, ha assenyalat la presidenta suplent. En aquest sentit, Segués també ha expressat preocupació per la “manca d’un debat profund” sobre el model de sistema sanitari i pel fet que el rol que es reserva als parlamentaris és “limitat i poc proactiu”.
Per tot plegat, es defensa que hi ha “un problema de plantejament” per part del Govern en aquest pacte d’Estat, que hauria de ser “fruit de negociacions”, mentre el que s’ha fet és una taula de treball o un pacte nacional. Així, el president Cerni Escalé ha exposat que el diàleg amb els actors “hauria de ser una constant en la legislatura”.