Després que el grup parlamentari demòcrata fes públic aquest dimarts al vespre el seu posicionament contrari a tirar endavant una llei d’amnistia que posi punt final a les causes judicials i responsabilitats derivades del cas de Banca Privada d’Andorra (BPA), tal com havien demanat els advocats de la família Cierco, ahir hi va dir la seva Concòrdia, just abans de començar l’acte que va organitzar al teatre de les Fontetes de la Massana. “La llei no ho defineix, però una amnistia generalitzada ens sembla no plausible, però qui s’ha d’expressar sobre aquesta matèria són els experts en dret civil i penal”, va afirmar al Bondia el president del grup parlamentari, Cerni Escalé.
“És evident –va afegir– que s’està produint un estancament de la via judicial i s’ha de veure com s’adreça, però qui està millor posicionat per fer propostes és el Govern, per una qüestió d’accés a la informació, i no tan els grups parlamentaris”, ja que “és una qüestió d’alta complexitat”. Precisament, sobre el paper dels consellers generals de la seva formació, va considerar que “a nosaltres ens treu la son el problema de l’habitatge, el nivell de construcció fora d’escala que patim i el poder adquisitiu de la ciutadania”.
Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va assegurar que “jo ja havia dit que la majoria no ho acceptaria mai, i com que així ha estat, doncs ja no se’n pot parlar, ja està, dossier tancat”. De totes maneres, va afegir, “ara el que cal fer és treballar per sanejar el sistema judicial, perquè de vegades trontolla, no és garantista, s’ha de reforçar la separació de poders i s’ha d’obligar a una certa celeritat”. A banda d’això, Monanter va explicar que, en aquests moments, Andorra Endavant està treballant, juntament amb el seu lletrat, la llei de la responsabilitat política, que inclourà els delictes d’informació privilegiada per als polítics.
Des del grup parlamentari socialdemòcrata, no es van voler posicionar públicament sobre el cas BPA. Només van explicar que “encara estem llegint la documentació que ens van passar” i, per aquest motiu, “de moment no podem dir res al respecte”.
Res no ha variat
El ministre portaveu del Govern, Guillem Casal, també es va pronunciar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. En aquest sentit, Casal va reiterar que la posició del Govern “no ha variat” i tampoc “hi ha res” que hagi provocat un replantejament de la seva postura. “Ja vaig dir que -el cas BPA- s’havia de dirimir pels canals judicials establerts i que trobar una solució política a aquest afer era una situació molt difícil per trobar-li un encaix”, per la qual cosa, va afegir, “el Govern es manté en la mateixa posició de fa uns mesos” i en la línia del grup demòcrata.
La cadira buida reservada a la ciutadania
‘Escó itinerant’. Amb aquest títol va sorprendre ahir Concòrdia en un acte de “democràcia participativa” celebrat al teatre de les Fontetes, que no es va acabar d’omplir del tot. Es tractava de gravar un pòdcast en un escenari amb quatre cadires i quatre micròfons, amb una moderadora, dos consellers generals del partit (Cerni Escalé i Núria Segués) i una cadira buida, reservada per al ciutadà, amb qui es pretenia conversar de manera més distesa al voltant dels seus neguits. “Volem sortir de la teatralitat del Consell General i que hi hagi veritat”, va afirmar Escalé.
De tota manera, aquest ciutadà era més aviat afí a la formació i es va trobar a faltar una mica d’autocrítica i contestació. Potser el més crític va ser el conseller comunal de la Massana, Guillem Forné, que d’entrada es va presentar com a hater en la seva croada contra “les paraules que ja no volen dir res” que sovint apareixen en el debat recurrent del creixement urbanístic desmesurat. “Hem de ser més ambiciosos”, va reconèixer Escalé agafant el guant del conseller massanenc.
L’exlíder del Verds, Isabel Lozano, també va intervenir per lamentar que s’hagi “espatllat l’ascensor social” i es va preguntar si es volia crear el “petit Montecarlo”, amb els “guetos” en els pisos de preu assequible. “Hi ha molta desigualtat i ja no reconeixem l’Andorrra actual”, va denunciar Segués. En aquest punt, va aparèixer el tema de la immigració, en boca de la Paula, que es va posar a plorar en explicar situacions de xenofòbia que, segons ella, es donen al país. “Si som diversos som més rics, però no podem deixar entrar a més gent respecte a la capacitat dels nostres serveis públics”, va sentenciar Escalé.