DA acusa Concòrdia i AE de generar "desinformació i confusió a la ciutadania" al tomb de l'acord amb la UE
El Grup Parlamentari Demòcrata vol recordar a Concòrdia que les negociacions entre Andorra i la Unió Europea per tancar un Acord d’Associació van concloure el dia 7 de desembre del 2023, motiu pel qual no té cap sentit la petició de Concòrdia de suspendre les negociacions. Una petició que només fa que generar "desinformació i confusió a la ciutadania andorrana", a l'entendre de DA.
De la mateixa manera, també genera desinformació que s'afirmi que "França bloqueja l’Acord d’Associació". Unes manifestacions que demostren que "Concòrdia desconeix el procediment en curs en el si del Consell de la Unió Europea, centrat actualment a determinar la naturalesa jurídica del text, si és mixt o exclusiu".
DA recalca que Andorra no pot abandonar la taula de negociacions com va fer Mònaco el setembre del 2023 -tal com demana Concòrdia, així com Andorra Endavant-, tenint en compte que "aquestes negociacions ja han conclòs". A més, el Grup Parlamentari Demòcrata considera que no es pot comparar la
situació d’Andorra i la de Mònaco, ni tampoc es donen en el cas d’Andorra les raons que van portar Mònaco a interrompre les negociacions.
Finalment, el grup parlamentari demòcrata entén que demanar, per part de Concòrdia, “una relació que sigui positiva, constructiva i de passos continuats amb Europa” és demanar el que ja existeix en l’actualitat i que "s’ha teixit durant més de tres dècades", com ho demostren els 35 anys de relacions d’Andorra amb la Unió Europea, les quals van començar el 1990 amb l’Acord Duaner, "senyal clar d’una relació positiva", i que van continuar amb el Protocol Veterinari el 1997, els acords de Cooperació i de Fiscalitat de l’estalvi el 2004, l’Acord Monetari el 2011, i l’Acord d’Intercanvi automàtic d’informació el 2016, a més de la negociació en curs de l’Acord de gestió de les fronteres. "Interrompre aquestes relacions i posar en dubte les negociacions conjuntes portades a terme durant més de vuit anys suposaria un risc sense precedents per les relacions internacionals del nostre país", afirma la formació política.
Per tot plegat, el Grup Demòcrata considera que "cal centrar els esforços polítics en acompanyar els treballs de conclusió de l’Acord d’Associació negociat pel Govern, el qual genera efectes positius per Andorra i manté importants especificitats, amb la finalitat que, una vegada signat, es proposi a la ciutadania mitjançant un referèndum i, en cas de resultat positiu, sigui ratificat pel Consell General i pugui entrar en vigor, per permetre que Andorra participi en el mercat interior de la UE. Ajudant així a diversificar el model econòmic andorrà, incrementant la resiliència econòmica, social i ambiental d’Andorra".