La nacionalitat. Aquest tema recurrent a Andorra. Diuen que tenir la doble no és legal (i així continuarà), però tothom sap que hi és. Al mateix temps, alguns residents no es fan nacionals perquè han de renunciar a la d’origen i es pensen que amb l’andorrana tindran dificultats per moure’s pel món. Doncs amb l’acord d’associació no serà així, ja que precisament permetrà la circulació dels andorrans al mercat interior europeu. Per tant, un fals debat, segons la parella de defensors de l’acord: Xavier Espot i Landry Riba. I una precisió: com ara, no hi haurà discriminació per raó de nacionalitat. Ni en l’àmbit de l’habitatge, on el criteri és l’establiment al país, ni en les prestacions socials, en què no es canviarà el règim d’accés.  

Nacionalitat a banda, s'ha parlat de la possibilitat de no signar l’acord d’associació i anar aprovant acords bilaterals amb els estats de la Unió Europea (UE). “Això és una fal·làcia”, ha deixat anar Espot, i ho ha argumentat: no tenim prou capacitat per fer això, però tampoc serviria per a res, doncs els estats han cedit competències a la Unió. Per tant, l’única entitat que pot negociar amb estats tercers és la mateixa UE.

En aquest punt, ha sortit la futura llei òmnibus sobre el creixement sostenible pendent d’aprovar al Consell General, una llei que precisament, segons els ponents, inclou una sèrie de mesures que s’adequen a l’acord d’associació. “Si hem arribat tard és per culpa nostra, no culpem a Europa del que aquí no hem estat capaços de fer”, ha afirmat el cap de Govern.

El vespre anava avançant i s'ha acabat parlant de xifres. Què val participar en el programa Erasmus? Doncs ni més ni menys que 5 milions d’euros. Déu n’hi do! I la xifra té explicació: el programa s’articula en períodes de set anys, ara estem al període 2021-2027. Si hi volem entrar, ens haurem d’esperar al 2027 i llavors es coneixerà la xifra real, però si s’hagués començat el 2021 serien aquests 5 milions. Un bon pessic.

Més preguntes: es podrà mantenir el carnet de conduir sense punts? Sí, es podrà, i tot seguit fins i tot Espoit s'ha posat a riure, un riure que no tothom ha acabat d’entendre. I les empreses es podran presentar a concursos internacionals? Sí, podran. Si tenen capacitat, podran. Així doncs, pocs canvis. Tot en ordre.