Els set ministres nomenats pel cap de Govern, Antoni Martí, van jurar ahir el càrrec amb la consigna de treballar en equip i de manera transversal. D’aquesta manera, el gabinet ministerial, que demà mantindrà la primera reunió formal, es posa a treballar en els assumptes prioritaris, entre els quals Martí va destacar la reactivació de l’economia.

La sala de l’edifici administratiu del Govern que va acollir l’acte de presa de possessió dels nous ministres es va omplir ahir de gom a gom. Polítics, familiars, amics i representants de la societat civil no es van voler perdre un esdeveniment en què el gran absent va ser el síndic general, Vicenç Mateu, que es recupera a l’hospital de l’accident de bicicleta patit diumenge.
Per a ell van ser les primeres paraules del discurs d’Antoni Martí, que va reiterar que “escoltarem tots els ciutadans” per reactivar l’economia i per aconseguir que Andorra “torni a ser un país pròsper”, i va col·locar “la petita i la mitjana empresa i la gent que està perdent el lloc de treball” en el punt de mira del nou executiu. En aquest sentit, el cap de Govern va assegurar que “les accions d’urgència les licitarem al més ràpid possible”, mentre que el titular d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va afegir que “queda molt treball per fer” i que se centrarà a “buscar mesures perquè l’economia pugui rellançar-se”. 
En les primeres declaracions públiques, els ministres van insistir en el caràcter transversal que volen imprimir a la feina  que desenvoluparan durant els quatre pròxims anys. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va ser el primer a referir-se a aquest punt, en afirmar que “la idea és implementar la lògica del treball en equip i anar baixant a nivell d’administració”. Entre les qüestions prioritàries va destacar la signatura de l’acord monetari, l’informe Moneyval, el conveni de tractament de residus i la renovació de l’acord d’ensenyament amb França, mentre que més a llarg termini va situar el nou marc de relacions amb Europa.
Si bé va admetre que encara no s’ha mantingut cap reunió amb la Unió Europea, el ministre d’Afers Exteriors va avançar que ja hi ha un precalendari definit per a l’acord monetari, que caldrà fixar demà, en el primer consell de ministres. Així mateix, Saboya va explicar que una part del nou Govern s’havia reunit per posar-se al dia sobre els afers europeus aprofitant la presència de l’ambaixadora a la UE, Eva Descarrega, en una trobada que també va comptar amb la presència d’Òscar Ribas i Xavier Espot. En aquest sentit, Saboya va celebrar que el traspàs de poders hagi estat “molt agradable i productiu, tant en el fons com en la forma”.
De la seva banda, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va explicar que les prioritats a mitjà termini seran aconseguir l’equilibri pressupostari en aquesta legislatura i tancar la reforma de la funció pública, i va assegurar que “no cal trencar res, sinó prendre decisions a partir dels dossiers”. De manera més immediata, el ministeri haurà de presentar el 26 de maig el dossier Moneyval a l’OCDE, renegociar amb els bancs les pòlisses de crèdit abans que acabi el mes de juny i enllestir la reforma fiscal abans de finals d’any. Finalment, Cinca va afirmar que mirarà de tenir el pressupost del 2012 aprovat “dins l’exercici actual”.
El titular de Justícia i Interior, Marc Vila, va insistir també que mirarà de “traslladar l’esperit de treball en equip al meu ministeri, sabent que hi ha àrees molt diferenciades”, i va apuntar que, malgrat no sortir-hi reflectit, “el departament de Treball serà dels importants a tenir en compte”. Tal com ja va fer el cap de Govern, Vila va transmetre un missatge d’austeritat i va demanar “la complicitat de tothom” per afrontar les restriccions econòmiques. A més, el ministre va assegurar que mirarà “tots els documents, siguin fets pel Govern que sigui”. Finalment, Vila va assegurar que la reforma de la justícia serà una de les seves prioritats, després que s’hagi “descuidat” en els últims anys.
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, que repeteix en el càrrec després de formar part del Govern Bartumeu ‒un altre dels absents de l’acte de jurament d’ahir‒, va assegurar que sent “encara més responsabilitat que la primera vegada, perquè hi ha una perspectiva de quatre anys per fer els deures” i va assegurar que ha acceptat el càrrec per la vocació de “servei públic”.
Pel que fa a la possibilitat que el seu ministeri pateixi retallades, Rodríguez va replicar que “tant en Salut com en Benestar hi ha un marge de maniobra important per racionalitzar” i va matisar que “és molt diferent racionalitzar de racionar o retallar”. Finalment, va concloure que “cal definir quina part del producte interior brut hi volem destinar i que cada despesa estigui justificada”.
De la seva banda, la ministra d’Educació, Esports i Joventut, Roser Suñé, va afirmar que mantindrà una línia “continuista” i que es fixarà especialment en la millora de la qualitat, en considerar que en aquest ministeri “no hi ha grans innovacions”. D’aquesta manera, Suñé va explicar que reprendrà el pla de renovació i millora del sistema educatiu andorrà i seguirà treballant en la renovació del conveni d’educació amb França, de cara al 2013.
Finalment, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va assegurar que la seva elecció va ser una sorpresa i va explicar que intentarà “disposar del màxim de pressupost per mirar de canviar la tendència actual”, si bé va matisar que “cal ser conscients que la situació econòmica és complicada”. Camp va afegir que “de moment estem recaptant el màxim d’informació”, de manera que seria “prematur parlar de nous projectes”. 
A més dels set ministres, l’acte d’ahir també va servir perquè prenguessin possessió del càrrec el secretari general del Govern, Jordi Casadevall, i el cap de gabinet, Esteve Vidal. Pel que fa al ministeri de Cultura, assumit de moment per Martí, el cap de Govern va explicar que encara està treballant per trobar la persona adequada i va voler deixar clar que aquesta cartera “és una qüestió molt important, de la mateixa manera que la resta de ministeris”.

Els ministres sortints traspassen les carteres als nous titulars
Els ministres sortints van fer ahir els traspassos de les carteres als seus successors, en un acte que es va allargar durant tota la tarda pels diferents edificis governamentals. A les 15.30 l’exministra Susanna Vela va traspassar la cartera a la ministra d’Educació, Esports i Joventut, Roser Suñé, mentre que mitja hora més tard Víctor Naudi va fer el traspàs al ministre d’Interior i Justícia, Marc Vila. Naudi va ser també l’encarregat de traspassar a Cristina Rodríguez la informació referent a salut i benestar. El nou titular d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va rebre les carteres ministerials de la mà dels seus antecessors: Claudi Benet i Gerard Barcia, mentre que el ministre de Turisme i Medi Ambient va rebre Benet i Vicenç Alay a l’edifici administratiu. Finalment, Pere López va traspassar la cartera de Finances a Jordi Cinca, i Xavier Espot va concloure l’acte amb el traspàs d’Afers Exteriors a Gilbert Saboya.