El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) recomana que els consellers generals facin una declaració pública dels seus béns i dels seus interessos econòmics i financers. Així s’apunta en les conclusions de l’informe corresponent al quart cicle d’avaluació, centrat específicament en la prevenció de la corrupció de parlamentaris, jutges i fiscals, adoptat a Estrasburg el 23 de juny passat i fet públic ahir pel Greco.
L’informe, que destaca els “importants esforços de modernització legislativa i institucionals” fets per Andorra els darrers anys i remarca que el nivell de percepció de la corrupció “sembla ser significativament més baix que en altres parts d’Europa”, considera que els principals aspectes de la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, jutges i fiscals “són satisfactoris” malgrat que considera que són necessàries “una sèrie de millores”.
Per això, des del Greco es plantegen fins a 13 recomanacions, sis en l’àmbit parlamentari, quatre pel que fa als jutges i tres en l’apartat dedicat als fiscals, i insta Andorra a presentar un informe sobre les mesures adoptades per tal d’implementar aquestes recomanacions abans del 31 de desembre del 2018 perquè l’organisme les pugui avaluar en el transcurs del primer semestre del 2019.
D’aquesta manera, pel que fa a l’àmbit parlamentari, i al marge de la demanda que els consellers generals facin una declaració pública de béns tenint en compte que “la qüestió dels conflictes d’interès és particularment aguda”, el Greco recomana també l’establiment d’un codi de conducta per als parlamentaris, i que s’introdueixi l’obligació d’informar de qualsevol conflicte específic que es pogués donar entre els interessos particulars d’un conseller general i el que s’estés examinant en el procediment parlamentari. També, i tot i que es tractaria d’una qüestió no necessàriament pública, l’organisme posa damunt la taula la possibilitat que en la declaració de béns s’inclogui informació sobre el cònjuge i la família del conseller general.
A més a més, el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa, que proposa també un procediment de consulta pública en el context del treball legislatiu, planteja que s’adoptin mesures per garantir un seguiment adequat i l’aplicació dels futurs requisits d’informació i normes de conducta, i considera que serien escaients mesures de formació i de sensibilització tant pel que fa a qüestions deontològiques com a la declaració dels béns.
Pel que fa a l’àmbit dels jutges, l’informe del Greco reclama que es modifiqui la composició del Consell Superior de la Justícia amb la finalitat d’assegurar una representació més adequada dels jutges, magistrats i fiscals. En aquest sentit, es recorda que la composició actual no respon a les normes europees i incideix en una recomanació del Comitè de ministres del Consell d’Europa del 2010 en el sentit que “almenys la meitat dels membres d’aquests consells han de ser jutges elegits pels seus iguals”.
Així mateix, l’informe planteja que batlles i magistrats poguessin ser nomenats per mandats de durada indeterminada, en lloc dels sis anys actuals. També es posa en relleu que caldria modificar el sistema de responsabilitat disciplinària dels jutges i magistrats per augmentar el termini de prescripció de les infraccions i preveure un procés específic d’audiència disciplinària i també que es prenguin mesures perquè les informacions en matèria de processos disciplinaris puguin ser conservades, i publicada aquesta jurisprudència. El Greco insisteix també en la necessitat de seguir oferint a jutges i magistrats formacions sobre les diverses qüestions relatives a l’ètica i la integritat.
Finalment, en el cas dels fiscals, l’informe recomana que la decisió d’apartar-los d’un determinat afer sigui justificada per escrit i fa la mateixa recomanació que en el cas de jutges i magistrats pel que fa al sistema de responsabilitat disciplinària. També que puguin continuar fent formació sobre qüestions ètiques i de la integritat.