A través d’esmenes al projecte de pressupost, el Partit Socialdemòcrata vol vincular la revalorització de salaris i pensions, tots i no només el mínim, a l’índex de preus de consum (IPC) de manera definitiva, de tal manera que s’eviti “el que està passant, i que no hi ha manera de posar d’acord patronal i sindical”, han explicat els consellers de la formació, Susanna Vela i Pere Baró. 

Això “no treu” que es pugui augmentar per sobre de l’IPC i fer que el salari mínim interprofessional arribi al 60% del mitjà, tal cm recomana la Carta Social Europea. El que es vol és evitar que només es revaloritzi el salari mínim i que “cada vegada hi hagi més gent cobrant aquest salari”. A més, es creu “injust” que hi hagi persones que no hagin vist revaloritzats els seus ingressos des de fa anys, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu.

Lligat a aquest canvi, i per enfortir els sindicats i “igualar” els recursos de què disposen als de la patronal, els socialdemòcrates redueixen en 100.000 euros la partida destinada a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis per donar-los a les organitzacions sindicals perquè puguin desenvolupar les seves funcions. 

D’altra banda, també persegueixen recuperar la branca de prestacions familiars de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, per tal que, per exemple la prestació per fill a càrrec, entre d’altres, sigui “un dret contributiu i no una assistència social”. Ho justifiquen per incentivar els naixements.

Continuant en l’àmbit més social, el PS vol eliminar la “discriminació” que representa que la pensió de viudetat es vinculi a l’edat del cònjuge supervivent i no atengui el difunt, tal com recomana el Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona de les Nacions Unides (Cedaw). I d’altra banda, també es vol eliminar la discriminació que representa que les pensions de discapacitat passin a ser de vellesa als 60 anys en comptes dels 65 anys com passa per a la resta.

Habitatge
En matèria d’habitatge, el grup parlamentari socialdemòcrata encarrega al Govern l’elaboració d’un programa que incentivi la compra d’un primer habitatge. Per aquest, se subvencionaria el 30% de la compra, que quedaria gravat a la propietat, de tal manera que si mai es revengués s’hauria de retornar al Govern. L’altre 70% aniria vinculada a un préstec bancari “negociat per Govern amb les entitats financeres”, amb un tipus fix del 2% en un primer període i un de variable després d’euríbor més 0,5% i un retorn d’entre 20 i 30 anys. Els criteris per a l’atorgament serien els mateixos que hi ha ara per a la deducció de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) per la compra del primer habitatge, “revisant si escau els llindars d’ingressos i de valor immoble”, i sigui com sigui, caldria fixar-los per via reglamentària.

En resum, les 21 esmenes presentades pel grup parlamentari socialdemòcrata busquen que el pressupost “pugui solucionar els problemes del dia a dia i posar les persones al centre i amb visió de futur”, han conclòs Vela i Baró, que han insistit que malgrat que algunes esmenes ja s’han presentat els anys anteriors, insisteixen a “intentar convèncer la majoria”, perquè busquen “millorar la vida de la ciutadania del país”. 


Concòrdia proposa integrar Andorra Turisme “a curt i mitjà termini” dins el ministeri
Concòrdia proposa reduir en 7,6 milions d’euros les partides destinades inicialment a Andorra Turisme per dedicar-les a inversió real en habitatge i crear un parc d’innovació. Considera que la societat pública seria “més eficient si s’integra, a curt i mitjà termini, al ministeri de Turisme”. Així s’explica en un comunicat que resumeix les 45 esmenes que la formació ha presentat al projecte de pressupost. 

Andorra Turisme no és l’única organització que Concòrdia vol reintegrar dins l’estructura ministerial. L’agència nacional de ciberseguretat també creuen que seria més eficient si es gestiona des del ministeri de Justícia i Interior. “La duplicació institucional sistemàtica que té lloc al país opera en contra del principi d’eficiència de l’Administració, en multiplicar de forma innecessària els recursos materials i de personal”, recull la nota.

En relació amb el parc d’innovació, explica que l’objectiu és que “pugui concentrar la recerca aplicada a Andorra i atraure activitats complementàries als sectors econòmics que ja existeixen al país, així com ser la base per a la creació de nous sectors”.

D’altra banda, volen accelerar el projecte del tramvia que ha d’unir Sant Julià de Lòria amb Escaldes-Engordany fent “un pas decidit per encarar la fase executiva del projecte”, destinant-hi més d’un milió d’euros que restarien al transport aeri nacional. 


Conciliació familiar
En l’àmbit més social, el grup parlamentari liderat per Cerni Escalé proposa fer els “estudis necessaris per fer efectives unes baixes maternals i paternals més justes”. En aquest punt volen ampliar de quatre a vuit setmanes el descans de paternitat. 

Així mateix busquen “fer possible” un sistema de remuneració per als treballadors que s’han de fer càrrec de familiars dependents. A més, la formació creu “essencial que es pugui protegir més les famílies i promoure la natalitat”.

D’altra banda, inclouen en el pressupost altres mesures de caràcter social, com per exemple “l’ampliació de recursos a fi de combatre la violència domèstica, amb un enfocament centrat en la prevenció i la conscienciació”. En aquest sentit, apunten que “és necessari no solament dur a terme polítiques públiques socials que donin incentius econòmics, sinó també aquelles que permeten, des dels recursos no materials, una millor convivència domèstica”.

Acord UE
Finalment, Concòrdia critica l’increment de despesa en recursos humans i les partides de publicitat i propaganda i de divulgació i publicacions relacionades amb l’acord d’associació amb la UE. La formació demana racionalitzar i rebaixar les partides per a la contractació de tècnics per a l’adaptació a l’acord, i també les destinades a la campanya de comunicació “que porta a una confusió i desinformació creixent per part de la ciutadania”.

D’altra banda, volen eliminar les disposicions finals relatives a altres lleis.