El grup parlamentari socialdemòcrata, com ja va anunciar la seva presidenta, Judith Casal, en el debat de presa en consideració de la proposició de llei del Raonador del Ciutadà, ha presentat fins a onze esmenes al seu text. Entre aquestes, una per introduir tot un tercer títol per fer que el Raonador esdevingui una Institució Nacional de Drets Humans. Aquesta donaria resposta a les recomanacions de les Nacions Unides, i entre les seves missions hi hauria la promoció dels drets humans i el seu monitoratge, fer el seguiment de l’aplicació dels drets humans al país. Les altres esmenes busquen respondre al criteri emès pel Govern.

Pel que fa a les recomanacions de les Nacions Unides, Casal, acompanyada de la presidenta suplent del grup, Susanna Vela, ha exposat que en altres països ja s’agrupen les dues institucions, Raonador del ciutadà i de drets humans, en una de sola, i va valorar que “podríem trobar consens” amb la majoria, ja que va ser el Govern qui va fer una consulta la legislatura passada en aquest mateix sentit a la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, que té per missió aconsellar en assumptes constitucionals per millorar el funcionament de les institucions democràtiques i la protecció de drets humans.

D’altra banda, Casal ha recordat que els principals canvis que es proposen introduir al text de la proposició de llei per fer-lo compatible amb el criteri del Govern “amb la voluntat que la llei vegi la seva aprovació” eliminen la possibilitat que aquest pugui formular recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional directament i fan que la institució n’informi el Consell General o el cap de Govern, segons escaigui, i siguin els grups parlamentaris o el Govern qui formuli el recurs. “Preferiríem que fos independent i tingués les eines per fer-ho sense estar condicionat a la voluntat política”, ha manifestat Casal, però “hem de ser capaços de fer renúncies” en pro d’un consens que faciliti l’aprovació de la llei. L’altre canvi és perquè el fet de presentar una queixa al Raonador no suspengui els terminis per presentar recurs administratiu o davant la Justícia.