El salari mínim interprofessional s’incrementarà amb el doble de l’índex de preus de consum (IPC), i com a mínim un 4%, fins als 1.431 euros, de cara a l’any que ve. La previsió és tancar l’any amb un IPC al voltant del 2%. Ara bé, si l’IPC quedés per sota d’aquest percentatge, en un 1,8% per exemple, el salari mínim s’incrementarà igualment un 4%, en canvi si queda per sobre, en un 2,1%, l’increment que s’aplicarà al salari mínim serà del doble, del 4,2%. Així n'ha informat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, al Consell Econòmic i Social (CES) que s'ha reunit aquest matí. Per a la resta de salaris finalment no hi ha hagut acord entre patronal i sindicats, encara que sí que s’han posat algunes propostes damunt la taula, però no una de conjunta i unànime com demanava el Govern, i per tant quedarà en mans de cada un dels empresaris aplicar o no un augment de la retribució dels seus treballadors.
Amb aquest augment del salari mínim, que s’aprovarà demà pel Consell de ministres, s’avança en l’objectiu de situar-lo al 60% del salari mitjà, tal com recomana la Carta Social Europea, i segons els càlculs de Marsol quedarà “a la ratlla del 57%”, encara que en augmentar els mínims sempre creixen els mitjans i per tant es dificulta l’assoliment de l’objectiu.
Pel que fa a la revalorització de la resta de salaris, per sobre del mínim, Marsol ha argumentat que l’any passat i l’anterior, quan el Govern va decretar diferents augments, va ser “molt excepcional per la situació, no és vocació del Govern ni ens correspon intervindre la resta dels salaris. Per tant, aquest any tornem a la normalitat, igual que ha tornat la inflació a la normalitat”, ha manifestat la ministra, que considera que “patronal i sindicats han perdut una oportunitat per poder implementar un salari per a tot el país”.
Ningú content
La decisió del Govern no convenç ni patronal ni sindicats. Els primers defensaven que l’augment s’ajustés a l’IPC, condicionant-ho que s’alineés a les recomanacions d’Europa. Per això volen disposar de dades sobre el “salari mitjà real”, desglossant els conceptes i no tenint en compte la remuneració global, amb hores extra i altres conceptes, ha recordat el president de la Confederació Empresarial Andorra (CEA), Gerard Cadena. Unes dades que espera que estiguin disponibles de cara a l’any que ve.
D’altra banda, el representant de la patronal s'ha mostrat convençut que l’augment del salari mínim tindrà un efecte “compressor” i repercutirà amb augments de la resta dels sous. Així mateix, ha explicat que el mercat laboral en tots els sectors en general està “tensionat”, com demostra el fet que les quotes d’immigració es quedin “curtes”, el que fa que també augmentin les retribucions. En aquest sentit, ha afirmat que el salari mitjà ha pujat al voltant d’un 4,6% i en alguns sectors fins al 7%.
Des dels sindicats, tant Gabriel Ubach de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) com Sergi Esteves, del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP), han assenyalat que l’augment és “insuficient”. Ubach ha insistit que s’hauria d’haver pujat el salari mínim fins per sobre dels 1.500 euros, i ha assegurat que era “el joc del Govern amb l’empresari”, que “no troba mà d’obra qualificada”. “Si paguen bé, la gent ve a treballar”, ha asseverat. Esteves, per la seva part, ha demanat “arribar d’una vegada” al 60% del salari mitjà i, malgrat valorar com a insuficient l’augment del salari mínim, ha celebrat que “anem avançant”.
D’altra banda, Esteves també ha criticat que s’aprovi una nova quota per a un centenar de treballadors per compte propi, ja que considera una “contradicció” que “s’obrin les portes” a la inversió estrangera, que els últims temps s’ha centrat en el sector immobiliari, quan amb la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que s’està treballant al Consell General, es vol limitar. Considera a més que la quota contribueix a “agreujar la situació”.
Convenis col·lectius
En el que han coincidit les parts, i ja s’ha començat a treballar, és en el fet que cal reforçar les negociacions de convenis col·lectius sectorials i empresarials, a través dels quals establir la revalorització dels salaris. Segons Marsol, al desembre les dues parts volen presentar al CES les primeres conclusions del treball que ja s’ha començat a fer a nivell tècnic per proposar modificacions de la normativa que afavoreixin la constitució dels comitès d’empresa i les negociacions col·lectives. Malgrat que Marsol i Cadena han comentat que aquestes negociacions estaven avançades, Ubach ha assegurat que tot just “estem començant a parlar”.