La sessió del Consell General sobre el projecte de llei del pressupost per a l’exercici del 2025 no ha pogut resistir la contraprogramació del debat organitzat pel Col·legi d’Economistes sobre l’acord d’associació, en una sala d’actes del Centre de congressos d’Andorra la Vella que pràcticament s'ha omplert, amb més de 700 persones. Els organitzadors han estat encertats per mantenir l’atenció de l’audiència i han proposat, només començar, una enquesta a mode de referèndum de butxaca, amb l’anunci del resultat pel final de l’acte. I no només això, sinó que hem tingut dos resultats pel preu d’un, el primer a l’inici i el segon després de les més de dues hores debat, en aquest cas per veure quins dels sis oradors (tres per bàndol) havien estat més convincents.
Però anem als resultats: a l’inici el no guanyava còmodament, 51 a 43%, amb 6% de blancs, mentre al final el sí ha remuntat i s'ha apropat al no provocant un empat tècnic: 48 pel no i 47% pel sí, amb 5% de blancs. És a dir, hi ha partit, si és que algun dia es fa el referèndum, perquè de moment no hi ha data a la vista.
El primer aplaudiment del vespre se l'ha endut un defensor del sí, l’exministre Gilbert Saboya, que ha defensat l’entrada al mercat interior europeu. “Podem resoldre els nostres problemes i signar l’acord amb Europa, amb assumpció d’obligacions per tenir més drets i decidir el que es vol fer; només pots guanyar si ets a dins i així podrem defensar els nostres interessos”, ha afirmat en resposta al conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, que ha defensat enllestir primer deures pendents com la llei del sòl, la demografia, les pensions i l’habitatge. Precisament Bartolomé, que ha marxat del Consell General per assistir a aquest debat, s'ha endut el segon aplaudiment: “Hem de protegir els petits empresaris locals”, ha afirmat.
L’actor invitat al debat ha estat l’economista i exeurodiputat català Ramon Tremosa, que ha ressaltat els “èxits” d’Europa com la lliure circulació de persones, la compra conjunta de vacunes, la futura compra conjunta d’energia o el “miracle” dels fons Next Generation. Pel que fa a la sobirania, ha assegurat que Estònia ara en té més que l’Argentina o Turquia.
Des de les files del no, el llicenciat en Ciències Polítiques Albert Gomà ha demanat que “hem d’anar a poc a poc i aplicar el que ja tenim, perquè l’acord no és bo ja que hi ha massa obligacions pels drets que ens dona”. A més, ha afegit, “no hi veig seguretat jurídica i els beneficis posteriors no són gaire clars”. El notari Joan Carles Rodríguez Miñana, com Gomà molt actiu a les xarxes socials en la defensa del no, ha introduit el concepte de “qualitat” de les persones, en el sentit d’alertar que la pèrdua dels filtres en salut i antecedents penals podria dificultar el foragitament del “petit carterista” comunitari. “L’acord ens canviarà la vida perquè influeix més del que ens pensem”, ha assegurat.
Per últim, l’economista i exdirectora de l’INAF, Maria Cosan, ha sentenciat el debat: “Ens hem de posicionar al món i per això hem de tenir una relació estable amb la UE”, ha dit. Sobre l’acord, “no hi ha res perfecte, però és millor agafar-lo”. Només el temps li donarà o li treurà la raó.