L’adopció d’una declaració final en què s’aposta per una harmonització de les polítiques públiques per tal de defensar i garantir els drets de les persones amb discapacitat va tancar ahir la segona Reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials, la primera que se celebra al Principat de cara a la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc el novembre del 2020.
Així ho va explicar ahir el secretari adjunt iberoamericà, Marcos Pinta Gama, que va voler manifestar “l’agraïment de la Segib a Andorra per l’excel·lent organització de la reunió”, i que va qualificar la declaració final de la trobada com a “molt rellevant”.
En aquest sentit, Pinta Gama va insistir en la importància de la reunió celebrada al Principat per poder abordar “l’harmonització de polítiques públiques per defensar i garantir els drets de les persones amb discapacitat”, així com també per la constatació de la necessitat de “passar d’un enfocament assistencialista a un de basat en la defensa dels drets”.
Pinta Gama, que va recordar que ha estat la primera ministerial a Andorra i que hi haurà d’altres reunions perquè “és un camí molt llarg fins a la Cimera però que hem començat de manera molt positiva”, va recordar també el Programa iberoamericà sobre els drets de les persones amb discapacitat, sorgit de la Cimera de Guatemala de l’any passat, una “iniciativa concreta que promou accions concretes per enfortir la cooperació” en aquest àmbit.
Precisament, aquest aspecte de la cooperació va ser un dels que va destacar també en la compareixença posterior a la reunió el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que es va mostrar molt satisfet pel desenvolupament d’una trobada que ha permès abordar “qüestions molt interessants, com la innovació i la inclusió”, aspectes que no es tracten habitualment. Així, Filloy va destacar que malgrat les diferents situacions que viuen els països de la Comunitat Iberoamericana n’hi ha que “estan fent realment molts esforços” per a la integració de les persones amb discapacitat.
En aquesta línia, Filloy va explicar que els participants en la reunió han coincidit en la necessitat de disposar de dades per poder tirar endavant polítiques i programes, motiu pel qual es va demanar un esforç per poder “homogeneïtzar” dades per tal que puguin ser comparables. I és que en definitiva, del que es tracta és de “buscar solucions perquè les persones amb discapacitat tinguin garantits els seus drets a qualsevol part del món”.
El ministre va destacar també el canvi d’enfocament, la necessitat de passar d’un model més institucional a un de centrat més en la persona i en l’atenció a les seves capacitats i necessitats, així com en no associar únicament el concepte d’innovació a una qüestió tecnològica, sinó anar més enllà i veure’n el vessant social.
D’altra banda, la darrera sessió plenària de la trobada va ser inaugurada per la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que es va congratular per poder tractar la inclusió des del punt de vista de l’educació. I és que malgrat que hi ha prevista també una ministerial d’Educació, Vilarrubla va destacar que el tema de la sessió “és plenament educatiu i recull la voluntat dels centres educatius del país d’incloure totes les persones amb les diferències que puguin tenir”. De fet, la ministra es va referir a “l’aposta important” del Govern per la inclusió social en el sector educatiu i es va mostrar “satisfeta” per poder-ho compartir amb els delegats de la Comunitat Iberoamericana.
La segona Reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials ha comptat amb l’assistència de representants dels 22 països de la Comunitat Iberoamericana, vuit dels quals han estat ministres i alts càrrecs, i segons va assegurar el secretari adjunt del Segib “tots surten molt satisfets amb els resultats de la reunió”. En la reunió hi ha participat també l’enviada especial del secretariat general de les Nacions Unides sobre discapacitat i accessibilitat, María Soledad Cisternas.