El Govern ha “declinat” poder autoritzar els treballadors temporers a fer hores extra fora del sector d’activitat pel qual han estat autoritzats, ja que no es disposa dels mecanismes oportuns per poder controlar que no se superi el màxim d’hores setmanals de treball previst per la normativa laboral. Així ho ha manifestat el ministre portaveu, Guillem Casal, tot assegurant que el tema havia estat objecte de discussió en el si del Consell de Ministres que ha tingut lloc avui.
D’aquesta manera, el reglament de quotes especials d’autoritzacions d’immigració per a aquesta temporada d’hivern 2024-2025 no inclou cap disposició en aquest sentit, tal com s’havia demanat des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) en la darrera reunió del Consell Econòmic i Social. Segons Casal, aquesta qüestió queda descartada de moment, però si mai es modifica la legislació i es preveuen mecanismes de control en relació amb la durada de la jornada laboral quan es combina més d’un empleador, es podria tornar a plantejar. En aquest sentit, i preguntat per la possibilitat d’establir aquests mecanismes per la via d’una esmena al projecte de pressupost, Casal ha recordat que presentar aquestes modificacions correspon als grups parlamentaris i en tot cas des del Govern no es té constància que cap d’ells tingui aquesta voluntat.
Cal recordar que la possibilitat d’autoritzar els temporers a fer hores fora del sector pel qual havien obtingut el permís de residència i treball va ser objecte de debat en la darrera sessió de control al Govern que va celebrar el Consell General la setmana passada. Des del grup parlamentari socialdemòcrata es demanava pels mecanismes de control que s’aplicarien en cas de permetre que poguessin compaginar dues feines, quan des del Govern s’admetia que s’estava estudiant la possibilitat d’aprovar la mesura i el seu encaix en l’ordenament jurídic andorrà, ja que es valorava que té aspectes “positius”, com que els mateixos treballadors puguin “guanyar més diners” alhora que es dona “flexibilitat” a la patronal i es “permet el reforç de plantilles en determinats moments de la jornada”. En aquell debat, la ministra encarregada de Justícia i Interior, Ester Molné, ja va advertir que la mesura també té un “risc” i que abans de decidir res calia valorar si compensa. Des de Concòrdia, Cerni Escalé es va posicionar a favor de la mesura però “amb matisos”, i va assenyalar els controls de les hores extra i que s’assegurés que el salari que perceben aquests treballadors és suficient i no necessiten les hores extra per sobreviure.
4.995 autoritzacions
El Consell de Ministres ha debatut la mesura en el marc de l’aprovació del reglament de la nova quota especial d’autoritzacions d’immigració per a aquesta temporada d’hivern. Concretament es dona llum verda a un total de 4.995 permisos, una xifra que és un 9,38% inferior a la quota de la temporada d’hivern de l’any passat, quan el contingent aprovat va ser de 5.512 autoritzacions.
Segons ha argumentat el ministre portaveu, la quota per enguany s’ha fixat tenint en compte la previsió de necessitats feta per les empreses del país i els permisos que es van utilitzar l’any passat, que va ser un total de 4.942, l’equivalent al 89,7% del global. Així, el contingent aprovat és “similar” al consum de la quota que es va registrar l’any passat, ha manifestat Casal, que ha afegit que el reglament que s’ha aprovat compta amb el dictamen favorable del Consell Econòmic i Social i que el contingent podria ser ampliable en un 30%, “com és habitual”, i arribar als 6.494 permisos si fos necessari.
Entrant en el detall, del total d’autoritzacions de temporada, 2.845 corresponen al sector hoteler, 1.030 a treballadors de les pistes d’esquí, 490 per a establiments hostalers de les pistes, 75 per a agències de viatges, 445 per a comerços en general, incloent el lloguer de material esportiu i les activitats immobiliàries, i 110 per al sector de la neteja.
El termini de presentació de sol·licituds s’obrirà amb la publicació del reglament al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i es perllongarà fins al 31 de març de l’any que ve. La durada màxima de les autoritzacions és fins al 4 de maig del 2025.