“Cal anar més lluny” en la cooperació transfronterera “perquè els reptes són molts”, ha assegurat l’ambaixador d’Espanya al Principat, Carles Pérez-Desoy, en el discurs que ha pronunciat en la recepció oferta amb motiu de la celebració de la Festa Nacional d’Espanya. I més en el “moment trasbalsat” o el “món convuls” actual en el que les fronteres porten enfrontaments bèl·lics i “situacions molt dramàtiques”. Així, el diplomàtic ha valorat que malgrat “la nostra pot ser un bon exemple, que modestament podem oferir, de cooperació, encara s’ha d’anar més enllà”. I aquest pas més passaria, tal i com han coincidit en assenyalar tant Pérez-Desoy com el cap de Govern, Xavier Espot, per l’impuls al projecte d’Àrea funcional del Pirineu.

“És indubtable que hi ha un espai físic al Pirineu on hi ha diferents actors i tots estem convidats a fer un esforç perquè les fronteres siguin un espai de convivència i generació de riquesa”, ha desenvolupat l’ambaixador espanyol a preguntes de la premsa. I en aquest mateix sentit, Espot defensava que, entre d’altres, l’acord d’associació contempla la possibilitat de “fomentar amb major mesura” que es pugui crear aquesta àrea econòmica al tomb d’Andorra i “de la que se’n puguin beneficiar també els territoris veïns”. I justament “un tema essencial per a la UE és la cooperació transfronterera”, defensava Pérez-Desoy en el seu discurs,”una eina política” que en un territori que ha viscut dues guerres mundials “permet que els territoris fronterers treballin junts per resoldre problmes comuns”.

Així, aquesta Àrea funcional del Pirineu podria ser una “eina” on poder parlar i tractar els problemes i reptes comuns: la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, la millora de serveis com la sanitat o l’educació, la protecció civil -de fet, el conveni signat recentment en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments desfà dubtes sobre l’encaix jurídic de la cooperació també en d’altres àmbits tal i com ha destacat Espot-, les infraestructures o la lluita contra la despoblació del Pirineu en són alguns exemples enunciats per Pérez-Desoy. D’altres poden ser la problemàtica de l’habitatge.

En el seu discurs, l’ambaixador d’Espanya ha destacat que la UE, malgrat els problemes “que no podem amagar”, “ha aconseguit bastir un espai de pau i prosperitat difícilment comparable a cap altre” i , al seu parer, la cooperació transfronterera hi ha tingut molt a veure. Ho deia després de “denunciar” la invasió d’Ucraïna i, en el marc del conflicte d’Orient Mitjà, “condemnar tots els actes terroristes i demanar l’alliberament dels ostatges i la fi de la violència”.

“Això no és el mur de Berlín”
Andorra i Espanya estan revisant tot el llarg de la seva frontera. “No s’havia fet mai, en centenars d’anys no s’havia fet aquest exercici”. I segons ha confessat l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Carles Pérez-Desoy, “no és fàcil”. Entre d’altres, perquè hi ha punts remots i de difícil accés, als quals s’hi ha d’arribar amb helicòpter. Però malgrat les dificultats, “l’esperit és el mateix”, de cooperació. 

“Això no és el mur de Berlín”, ha declarat als representants de la premsa quan l'han qüestionat per l’estat de les negociacions al voltant de la frontera. I en aquest sentit ha explicat que es busca delimitar la frontera com correspon, “però amb la idea que no sigui un obstacle per a la cooperació”. I per això ja ha advertit que “caldrà certa imaginació jurídica” perquè es vol que el resultat “sigui satisfactori per tots” alhora que es respecten els elements històrics.