Andorra Endavant (AE) s'ha quedat sol defensant l’esmena a la totalitat al projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, altrament conegut com a llei òmnibus. Finalment ha estat rebutjada amb tres vots a favor, 21 en contra i dues abstencions (faltava una consellera). En el debat, la presidenta, Carine Montaner, ha assegurat que el text proposava unes mesures “que representen un intervencionisme mai vist”, “compromet drets fonamentals i posa en risc la confiança en l’economia andorrana”, entre d’altres, i ha recordat que genera rebuig per part de la ciutadania i el teixit econòmic. Al seu torn, el cap de Govern, Xavier Espot, ha acusat Montaner de “retardar un projecte de llei molt necessari” per “pur caprici” i ha afirmat que són mesures que “està reclamant la gent del país” en els àmbits de l’urbanisme, la inversió estrangera, el creixement sostenible i l’habitatge.

Després d’escoltar com Montaner feia propostes com “redirigir” la inversió estrangera cap al mercat de luxe o “apostar” per “tiny houses”, habitatges modulars i barats, i afirmar que la cessió dels pisos buits li “provoca urticària”, Espot ha recordat que el projecte de llei pretén donar resposta “concreta i seriosa” a les resolucions adoptades en el marc del debat monogràfic que va tenir el Consell General un any enrere. Així, ha defensat que es busca “un equilibri i encaix entre drets fonamentals”: el de la propietat privada, el de la sostenibilitat i el d’un habitatge digne. És, al seu parer, un projecte “ambiciós i realista”.

Des de l’oposició, el líder de Concòrdia, Cerni Escalé, ha lamentat que la llei ha estat “indegudament tramitada” i va “en contra de la lògica parlamentària”, ja que tracta molts àmbits diferents. En aquest punt ha coincidit el conseller no adscrit, Víctor Pintos, que valora com una “evident falta d’eficàcia legislativa” incloure qüestions molt diverses en un mateix text, i considera que hauria estat “més raonable” tramitar separadament els diferents capítols de la llei. “Parlar de llei òmnibus potser és més sexy, però no és una bona pràctica”, ha sentenciat Escalé, que a més d’acusar AE de retrassar “encara més” un debat “absolutament necessari”, ha demanat mesures més ambicioses.

Des del PS, Pere Baró ha assegurat que “la llei tampoc ens agrada”, encara que per raons diferents a les d’AE, però per “responsabiltiat” no van fer esmena a la totalitat, i ha lamentat que ja es podria haver començat el treball. Així mateix, ha assenyalat que els grups de la majoria havien fet “una esmena encoberta”, en presentar més esmenes que articles té la llei.

Des de la majroia, el debat ha permès el president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, anunciar que estan treballant una llei per fer el registre de la propietat, un text “complexe, que requerirà molta feina de confecció i després d’implementació”. D’altra banda, ha respost a les crítiques per intervencionisme excessiu la cessió obligatòria dels pisos buits recordant que la Llei del sòl preveu la cessió obligatòria i gratuïta d’una part del terreny en desenvolupar un pla parcial i no s’ha rebut “mai cap queixa de ningú” i ara es tracta d’una cessió temporal i de l’ús. Per Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha recordat a AE que hi ha vies per millorar el text i també d’altres per expressar el desacord, i ha considerat que en la “major part” de la llei, AE “hi podrien estar d’acord”.

Un any per millorar l’atenció dels presos
El Govern finalment tindrà un any per fer l’estudi que ha de permetre determinar els recursos i els mitjans addicionals necessaris per millorar l’atenció dels presos, i més concretament d’aquells que puguin patir malalties o trastorns de salut mental. Així ho ha decidit per unanimitat el Consell General en aprovar per assentiment la moció presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata a aquest efecte. El text aprovat incorpora les esmenes presentades pel grup Demòcrata, i també de Concòrdia encara que indirectament, i així també s’insta el Govern a que procedeixi, un cop disposi de l’estudi “elaborat i analitzat”, a modificar la legislació vigent necessària i, si escau, definir un espai  i un programa d’accions per a aquests interns.