El cap de Govern, Xavier Espot, i el síndic general, Carles Ensenyat, han valorat positivament aquest divendres la designació de Josep-Lluís Serrano Pentinat com a bisbe coadjutor d'Urgell i, per tant, probable futur copríncep del país. Els dos polítics han destacat la seva trajectòria, el seu coneixement de l'activitat política i diplomàtica, com també la seva capacitat per parlar diferents idiomes. Serrano ha estat treballant a la secretària d'Estat del Vaticà i també ho ha fet en diverses nunciatures en el Brasil, Moçambic o Nicaragua. Espot també ha assegurat que el bisbe continuarà treballant per arribar a la despenalització de l'avortament. "És un compromís que es va assumir des de les més altes instàncies des de la Santa Seu i ho estem portant a terme d'acord amb el calendari i d'acord amb el tarannà que vam acordar, que és un tarannà discret i lleial, i això no es veurà afectat ni positivament ni negativament pel nou bisbe coadjutor", ha afirmat.
Espot ha explicat que des de feia dies que hi havia comunicacions amb el copríncep episcopal i amb la Santa Seu. Aquestes s'han portat de manera discreta, ja que els grups polítics a l'oposició han explicat que no en tenien coneixement fins que s'ha anunciat aquest mateix matí.
"Celebrem enormement la notícia", ha valorat el cap de govern sobre la designació. "S'inscriu en els compromisos que el secretari d'Estat, el monsenyor Parolin, va assumir quan va venir a Andorra, que era el fet que no hi hagués interrupció des de la perspectiva no només del bisbat d'Urgell, sinó del coprincipat d'Andorra a través del nomenament d'aquesta figura d'un coadjutor, ell s'hi va comprometre l'any passat i així ha estat", ha dit Espot, que ha afegit: "Nosaltres estem molt contents perquè això garanteix la continuïtat institucional i la pervivència de la figura del cap d'estat indivís".
Sobre el perfil de Serrano, el màxim responsable de l'executiu s'hi ha pronunciat destacant-ne les funcions pastorals, la seva trajectòria diplomàtica, pel domini de llengües com el castellà, el portuguès, el francès o l'anglès, a més del català. Uns atributs que "el fan la persona idònia per assumir la funció del cap d'estat i representar de la millor manera possible el nostre país, tal com ho ha fet els darrers anys l'actual copríncep, Joan Enric Vives", ha recalcat el cap de Govern.
"El perfil és molt bo", ha analitzat el síndic general, Carles Ensenyat. "Ve directament del Vaticà, de la secretaria d'Estat, per tant, coneix a fons la Santa Seu i a la vegada, tota la seva vida ha estat a les nunciatures, per tant, amb carrera diplomàtica. Ha estat a Moçambic i a Nicaragua, parla idiomes i coneix a fons l'activitat política diplomàtica", ha argumentat Ensenyat, que ha acabat afegint: "Crec que per ser cap d'estat d'un país com Andorra és molt favorable".
Partits polítics a l'oposició també els ha semblat una decisió encertada, si més no a primera instància. El president del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, s'ha referit a Josep-Lluís Serrano Pentinat com una persona amb un "perfil com el del cardenal Parolin, potser una mica més progressista". Des del grup polític han afirmat que han conegut la informació just avui mateix, però que estan contents a primera vista. "La nostra intenció és mirar de trobar solucions a problemes actuals, principalment l'avortament en aquest cas, i si ell té ganes de dialogar i tractar aquest tema, nosaltres encantats perquè el nostre posicionament és molt clar, l'avortament en un primer lloc s'ha de despenalitzar, però després hem de tenir un avortament lliure, que ha de ser l'objectiu final", ha exposat Baró.
En la mateixa línia s'han mostrat des de la formació de Concòrdia. "Tenim l'ambició i l'esperança que podem avançar en qüestions tan importants com el dret de l'avortament i com a mínim la despenalització de l'avortament", ha comentat el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, qui també ha destacat que el nou bisbe "serà algú molt clau pel futur del nostre país".
"El nomenament és positiu perquè és la continuïtat de la institució, que crec que dona tranquil·litat com a país i institucionalment que hi hagi un possible relleu", ha apuntat el president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana. "M'han dit que venia del sector diplomàtic, és una persona amb una experiència per assumir aquesta funció com cal i després té uns lligams amb Catalunya, amb la qual pot entendre més bé la realitat d'Andorra, de la seva tradició i els lligams que té amb Catalunya", ha detallat Jordana.