El cap de Govern, Xavier Espot, ha responsabilitzat l’oposició de part del fracàs del projecte Grifols. Considera que si finalment no ha prosperat el Centre de recerca en immunologia és, en part, per la “pressió interna” i si no se n’hagués fet un ús com a “arma llancívola” el projecte hauria “estat en un punt d’avançament que difícilment s’hauria pogut fer enrere”. És en aquest sentit que ha demanat “no defugir responsabilitats” als actors polítics que han utilitzat Grifols “per desgastar el Govern”. I ha assenyalat específicament Andorra Endavant i Carine Montaner, i Enric Dolsa i els “seus socis circumstancials”, que en aquest cas és el Partit Socialdemòcrata.
Era “un projecte palpable i en el punt de ser materialitzat. Era una realitat”, ha assegurat Espot després d’insistir que “el soroll mediàtic, que prové de la classe política, ha desagradat molt a la companyia”. “El projecte podria ser una realitat si tots plegats haguéssim tingut la valentia i l’alçada de mires per tirar-lo endavant”, ha manifestat tot retraient als opositors la seva actuació i haver utilitzat Grifols per a “debats polítics”. Així, ha assenyalat que per al projecte de característiques similars que ja s’ha començat a construir a Barcelona no hi ha hagut “cap queixa”, i després d’admetre que “s’envia un senyal negatiu” i que el fet que un projecte “anunciat i ben travat no tiri endavant no genera credibilitat per la plaça andorrana”, ha demanat fer “tots plegats una reflexió profunda i aprendre dels errors” si es vol ser un país “creïble” i avançar cap a la diversificació econòmica. En aquest sentit, ha afegit que la consecució d’altres projectes com el d’Hologic o la Fundació Josep Carreras és “ara molt més difícil que fa una setmana”.
Espot ha defensat que tot i tenir “indicis” que finalment no prosperaria el projecte es va optar per no explicar-ho “no per secretisme, sinó per esmerçar tots els esforços per revertir la situació”, i això “requeria treballar amb discreció i lleialtat institucional”. I també per “trobar una sortida” en la qual el Govern quedés “indemne”. “Hem fet tot el que estava al nostre abast perquè el projecte tirés endavant”, ha assegurat, alhora que reconeixia que la situació econòmica i financera de la companyia també han tingut “un impacte en la decisió”.
Andorra Endavant
Les reaccions no s'han fet esperar. Des d’Andorra Endavant s'ha comentat que “fa gràcia que el Govern demani autocrítica als opositors del projecte quan són ells que han firmat un contracte amb moltes irregularitats amb el regal d’un terreny pla amb poca excavació a fer durant 25 anys valorat a més de 14 milions d’euros i 200.000 d’euros cada any durant 25 anys”.