Treballar de manera conjunta per promoure la llengua catalana dins del domini lingüístic compartit i també en l’àmbit internacional, amb la petició d’oficialitat de la llengua oficial a la Unió Europea (UE) en l’horitzó. Aquest és un dels acords al qual avui han arribat el síndic general, Carles Ensenyat, i el president del parlament de Catalunya, Josep Rull, durant la visita que aquest últim ha fet al Consell General per signar un memoràndum de col·laboració que aborda aspectes d’interès comú i reforça i oficialitza les relacions entre les dues cambres legislatives.
Pel que fa a la llengua, Ensenyat ha revelat que el Govern ha demanat “de forma activa” en diversos fòrums internacionals, amb caps d’Estat i de govern europeus presents, l’oficialitat del català a la UE, perquè “ens aniria molt bé”, ja que “els reglaments i les directives europees ens arribarien en català i n’evitaríem la traducció”. Ara bé, ha precisat, “nosaltres no formem part de la Unió Europea i ho decidiran els 27”, així que “el fet que Andorra ho demani de forma activa, no vol dir que s’hagi de materialitzar”, però “òbviament és un suport més”. Segons Rull, “l’estatalitat d’Andorra ens dona unes possibilitats extraordinàries”. En aquests moments, va emfatitzar el president del parlament català, “amb el domini lingüístic patint, Andorra és un referent i ens agradaria projectar la llengua des de les dues institucions”.
Formació al personal
Amb el memoràndum signat avui a Casa de la Vall es deixen enrere els grups d’amistat del passat i s’aposta per la creació de grups de treball que ajudaran a determinar les estratègies i problemàtiques compartides, com ara la salut, les infraestructures, l’acció climàtica o la digitalització. A més, es dotaran els mecanismes de suport tècnic per als dos parlaments. D’aquesta manera, es podran dur a terme programes de formació per al personal de les dues cambres i intercanvi d’informació.
“Els últims quinze anys les nostres relacions han estat més aviat febles, i això provoca problemes o dubtes que ens van portar, per exemple, al tancament de la frontera de fa uns anys”, ha recordat Ensenyat. Per això, “hem de compartir punts de vista i explicar situacions particulars, cosa que ens porta a trobar millors solucions”. Amb el conveni, ha afegit el síndic, “reforcem la part del diàleg per trobar interlocutors a les dues bandes per problemes del dia a dia com els transfronterers i les inversions que es dirigeixin a millorar les dues comunitats”.
Per la seva banda, Rull ha remarcat la lluita pel canvi climàtic. “És evident que ja existeix i que té un impacte extraordinari en l’economia andorrana i les comarques de muntanya catalanes”, així que “hem de bastir una estratègia conjunta en termes d’adaptació a l’emergència climàtica”.
Per últim, la primera reunió de treball de la Comissió Interparlamentària pel seguiment dels afers transfronterers Andorra-Catalunya tindrà lloc a Barcelona el 16 de juny. Així ho ha acordat avui la Sindicatura i la mesa del parlament català en la reunió celebrada a la sala de junta de presidents.