“Ja s’estan rebent regularitzacions de pisos buits”, ha assegurat el ministre portaveu, Guillem Casal. I per tant la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, també coneguda com a llei òmnibus, “ja està donant fruit” tot i no haver-se aprovat encara. I de fet, encara tardarà a arribar al ple del Consell General per a la seva votació, ja que des del grup parlamentari d’Andorra Endavant s’ha demanat una nova pròrroga al termini per presentar-hi esmenes, que ara s’acabarà el 4 de novembre.

En relació a les “regularitzacions” de pisos buits, Casal no ha determinat quantes, però ha explicat que els propietaris estaven posant aquests béns immobles al mercat, alguns de lloguer i d’altres de venda. Ho ha exposat després de recordar que la cessió obligatòria prevista en el projecte de llei serà “l’últim estadi” i que els propietaris mai perdran aquest títol i rebran una compensació corresponent al lloguer que se’n percebi. 

Així també responia a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) que ha presentat un document amb una catorzena de propostes “d’esmena” al text, entre les que destaca la supressió dels articles que regularien el règim de cessió obligatòria, consideran que la proposta serà “molt complexa d’implementar, donarà menys beneficis dels esperats i obre dubtes en quant a la seguretat jurídica i el respecte al dret a la propietat”. De forma general, el Govern està disposat a recollir i analitzar tant les propostes de la CEA com les que puguin fer arribar d’altres actors “sense renunciar a la base o els pilars fundamentals del text”, que cal recordar que el Govern té com a full de ruta per a la legislatura. I la qüestió dels pisos buits es pot considerar com un pilar fundamental, tenint en compte que ens trobem en una situació de “demanda excessiva i manca d’oferta” i, amb una “perspectiva de sostenibilitat”, no es pot construir il·limitadament i cal activar els pisos buits. “No ens podem permetre” que hi hagi immobles deshabitats quan hi ha aquesta tensió al mercat de l’habitatge. I a més, aquests pisos poden suposar també problemes de salubritat, ha afegit el portaveu de l’Executiu.

El document de la CEA també proposa no discriminar entre promotors immobiliaris andorrans i estrangers sempre i quan els comuns hagin establert un sistema de quotes d’edificació que garanteixin un desenvolupament sostenible sustentat en estudis de càrrega. En relació a la immigració, demana que les infraccions per part d’una empresa subcontractada no afectin “de manera excessivament lesiva” l’emrpesa que contracta i que no es produeixin supòsits de doble sanció per uns mateixos fets. I pel que fa als allotjaments turístics, considera que s’hauria de donar un tractament diferenciat a les segones residències que s’utilitzen “ocasionalment” com a apartaments turístics, igual que s’hauria de fer també als allotjaments ubicats en zones turístiques “apartades” dels principals nuclis de població. Així mateix, proposen que el període de validesa de les llicències passi de tres a cinc anys.

D’altra banda, pel que fa a l’allargament del tràmit parlamentari, Casal ha reiterat que és ben vingut “si ha de servir per millorar el projecte”, doncs la voluntat és “tenir una bona llei, aplicable i que millori la situació actual”. Per si del contrari la pròrroga busca dilatar el procés i “posar pals a les rodes”, aleshores “no fem cap favor a la ciutadania que està patint la situació”, ha assenyalat.