El prevere Josep-Lluís Serrano Pentinat ha estat nomenat com a bisbe coadjutor d'Urgell amb dret a la successió de Joan-Enric Vives. Serrano és actualment conseller de la Nunciatura al servei de la secretaria d'Estat del papa Francesc, que ha fet la designació. Malgrat aquest nomenament, cal destacar que l'arquebisbe Joan-Enric Vives continuarà sent el bisbe diocesà d'Urgell i copríncep episcopal d'Andorra fins que es produeixi el seu cessament per jubilació. Mentre aquesta jubilació no es dona, Serrano treballarà, al costat de Vives, per conèixer el Bisbat d'Urgell així com el funcionament de les institucions del Principat, ja que tal com es remarca, en serà el copríncep. "Josep Lluis Serrano ha compaginat estar en el nucli del govern de l'església universal i alhora als pobles dels seus bisbats d'origen, que estima molt. Ja diu moltes coses d'aquest bon sacerdot que avui ens arriba" ha valorat, Vives en la roda de premsa en què s'ha fet l'anunci del nomenament.

Per la seva banda, Serrano -qui ha avançat que el nomenament oficial del seu nou càrrec es comunicarà durant els dies vinents i, segurament, es durà a terme a la tardor-, ha assegurat durant la seva compareixença que arriba amb molt de respecte i amb devoció per tot el poble andorrà i per la seva particularitat. "Vinc a servir i a fer present aquesta realitat d'Andorra. Des d'avui coneixeré la vostra fisonomia per estimar-vos i servir-vos de la millor manera possible" ha assenyalat, el futur bisbe coadjutor. "Vinc a omplir-me de la realitat de l'església d'Urgell. D'aquesta manera aportaré allò que humanament soc" ha afegit, Serrano, qui ha destacat que prové d'una església petita i d'una diòcesi senzilla i que, malgrat els anys que ha estat fora, ha mantingut el contacte amb companys i autoritats eclesiàstiques del territori. A més, Serrano ha manifestat durant el seu discurs de presentació que "m'uneixo per col·laborar i aprendre de l'arquebisbe Joan-Enric, i també del clergat diocesà, de la vida consagrada femenina i masculina, dels moviments laicals i de la vida de les comunitats parroquials".

Vives, de fet, s'ha mostrat molt satisfet per la decisió del Vaticà, i ha ressaltat que s'han tingut molt en compte les necessitats i la idiosincràsia d'Andorra. "S'ha escollit un bisbe català i jove" ha apuntat. I és que, Serrano, amb 47 anys, es convertirà en el bisbe més jove de l'estat quan assumeixi el càrrec. "La Santa Seu ha escollit una persona molt preparada, molt més que jo" ha admès, Vives, tot mencionant que Serrano parla francès, portuguès, italià, castellà i català. Per altra banda, quant a la seva jubilació, Vives ha manifestat que aquest 2024 farà 75 anys, "edat en què els bisbes són pregats que posin el càrrec a disposició i així ho faré jo quan arribi el moment. No sabem quant de temps més estaré. Dependrà del que sant pare cregui oportú", ha remarcat.

Durant l'acte s'ha anunciat que el futur coadjutor d'Urgell es desplaçarà aquest divendres a la tarda Andorra per conèixer les màximes autoritats andorranes i, seguidament, tornarà a la Seu d'Urgell per reunir-se amb l'alcalde de la ciutat, Joan barrera. A continuació, es preveu que Serrano faci nit a casa de l'arquebisbe, qui acompanyarà aquest dissabte al matí a visitar el Santuari de la Mare de Déu de Núria.

Serrano va néixer a Tivissa, província de Tarragona i Diòcesi de Tortosa, el 19 de març de 1977 i, després d'un temps pastoral al Seminari de Tortosa, on va formar-se al Col·legi diocesà de la immaculada i al Seminari Major de Tortosa), va ser enviat a Roma l'any 2005 on va estudiar Teologia Dogmàtica per la Pontificia Universitat Gregoriana. Després d'aquesta etapa, Serrano va tornar a la Diòcesi de Tortosa i del 2007 al 2009 va ser Rector de les parròquies Sant Andreu i Sant Pere del municipi de Vandellòs-Hospitalet de l'Infant. L'any 2009 va iniciar un nou servei a l'Església universal de Roma, on va ampliar els seus estudis i formació. Dels anys 2012 al 2019, va estar al Servei Diplomàtic de la Santa Seu, ha estat enviat com a Secretari de la Nunciatura Apostòlica a Moçambic, Nicaragua i Brasil i, finalment, del 2019 fins a l'actualitat, Serrano ha servit com a Secretari en la Secció per als Assumptes Generals de la Secretaria d'Estat.