“Els beneficis de l’acord d’associació són evidents si les empreses andorranes són competitives en el mercat interior de la UE”. Així ho ha assegurat el president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, que ha destacat que des de l’entitat “hem de vetllar perquè això sigui així”.
I és precisament poder disposar de garanties que les empreses del país, i especialment les familiars, podran ser competitives en el nou escenari que es dibuixa amb l’acord d’associació amb la Unió Europea el que acabarà de definir la posició de l’EFA sobre aquest.
Armengol, que interpel·lat sobre si l’Empresa Familiar Andorrana compartia el “sí vigilant i crític” de la Confederació Empresarial Andorrana a l’acord ha recordat que l’EFA “és membre fundador de la CEA i per tant es fa partícip de les seves decisions”, ha volgut ser prudent davant els interrogants que encara hi ha sobre l’acord, com el fet de desconèixer encara si es considerarà mixt o no o saber quan tindrà lloc el referèndum, aspectes que els dona més temps per reflexionar i per decidir la seva posició, ja que “els tempos no són els mateixos” si finalment des de la Comissió Europea es considera mixt l’acord d’associació amb el Principat.
En aquest sentit, el president de l’EFA ha recordat que l’entitat tot just ha acabat la ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris i amb el Govern per exposar-los els seus neguits sobre aquesta qüestió i que estan encara pendents de més reunions amb el Govern.
Precisament, aquestes trobades que s’han de mantenir amb l’Executiu serviran per “poder valorar exactament la seva capacitat d’acompanyament a les empreses familiars andorranes en aquest viatge que estem emprenent tots plegats cap a la UE”, ha destacat el president de l’EFA, que ha insistit en que des de l’entitat “hem de vetllar per la capacitat d’acompanyament d’aquestes empreses andorranes perquè puguin ser competitives”.
Intel·ligència artificial, repte i oportunitat
La intel·ligència artificial serà la gran protagonista del 22è Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana, que tindrà lloc el 29 de novembre a l’Sport Hotel Village, on s’abordarà el repte que suposa aquesta tecnologia per a les empreses a qui també se’ls obren noves oportunitats.
“Estem en plena moda de la intel·ligència artificial i ens centrarem a com pot ajudar les empreses familiars i posar en relleu els riscos i les oportunitats que comporten”, ha destacat el president de l’EFA, Daniel Armengol, que ha advertit que “les empreses o es van adaptant en digitalització i en intel·ligència artificial o es quedaran molt enrere”, si bé ha admès que “moltes empreses ja s’estan digitalitzant”. Així, la nova edició del Fòrum d’EFA buscar mostrar com la intel·ligència artificial “pot ajudar a l’empresa familiar” però també sense oblidar “els seus riscos”.
La jornada, que obrirà el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, i tancarà com és habitual el cap de Govern, Xavier Espot, comptarà amb la participació del fundador de Purpose Alliance, Francisco Palao, de l’informàtic teòric i físic i professor emèrit del CSIC, Ramon López de Mántaras, així com de la periodista especialitzada en ciència, Esther Paniagua. En un segon bloc l’advocat Albert Cortina i la directora del centre de recerca Intelligent Data Science and AI de l’UPC, Karina Gibert, reflexionaran sobre els límits ètics de la intel·ligència artificial i abans de la clausura es comptarà amb el copresident del Grup Barceló, Simón Pedro Barceló, que exposarà com usa la AI la seva empresa.