L'oblit sanitari serà únicament efectiu en el cas de les assegurances de vida vinculades a una operació creditícia i no per les hipoteques i préstecs bancaris com preveia el text inicial. I és que en aquest sentit va una de les vuit esmenes que el grup parlamentari demòcrata ha presentat a la proposició de llei per fer efectiu el dret a l’oblit sanitari, entrada a tràmit parlamentari la tardor passada pel grup socialdemòcrata, un text que les esmenes de la majoria modifiquen "pràcticament en la seva totalitat", d'acord amb el que apuntava el criteri emès pel Govern, segons explica el grup de la majoria en un comunicat.

I és que, a grans trets, la voluntat dels taronges ha estat fer un text autònom i no una modificació de la llei d’assegurances com pretenia el PS. També dotar de més protecció les persones que demanin una assegurança de vida, afegir més claredat i accessibilitat a la regulació, així com facilitar a les asseguradores del país el procés d’adaptació als criteris sobre l’oblit sanitari, que per primera vegada s’hauran de tenir en compte a Andorra, per a les persones que han tingut càncer, hepatitis C o que estan afectades de VIH.

Així, i amb aquesta voluntat, la primera esmena substitueix íntegrament l’exposició de motius de la proposició de llei, per coherència a la resta d’esmenes presentades. Entre elles la 2, que modifica tot l’articulat de la llei. Més concretament, estableix un capítol primer on s’hi afegeixen definicions precises vinculades amb l’oblit sanitari, com és el cas “d’antecedent oncològic”, “fi del protocol terapèutic oncològic”, “fi del protocol terapèutic”, “recaiguda”, “remissió” o “VIH”. També s’estableixen els terminis per fer prevaldre el dret a l’oblit: les persones que han patit càncer, una vegada hagin transcorregut cinc anys des de la finalització del protocol terapèutic, no hauran de comunicar-ho a l’entitat asseguradora a l’hora de contractar una assegurança de vidavinculada a una operació creditícia. El mateix termini s’estableix per a les persones que hagin patit hepatitis C. En el cas dels pacients afectats per al VIH, via esmena el grup demòcrata estableix el dret a la no discriminació si són adherents al tractament i es troben en situació clínica i biològica estable.

També dins d’aquesta esmena, s’inclou un capítol segon que fa referència al règim sancionador en cas d’incompliment sobre el dret a l’oblit sanitari. La competència per instruir expedients sancionadors i imposar sancions es fixa a l’Autoritat Financera Andorrana. També es marca l’obligació, per part de l’entitat asseguradora, de lliurar al prenedor un document sobre ‘Normes legislatives i reglamentàries en matèria d’oblit sanitari’.

D’altra banda, el grup demòcrata també ha introduït una esmena per incloure les infraccions previstes en la proposició a la Llei d’assegurances i reassegurances. A més, s’encomana el Govern a determinar els paràmetres clínics, biològics i relacionats amb les patologies oncològiques, l’hepatitis C i el VIH en el termini de sis mesos.

Finalment, s’estableix que l’entrada en vigor de la llei sigui dotze mesos després de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, a fi de donar un termini prudencial a les entitats asseguradores perquè puguin adaptar-se a les disposicions de la llei.

Ciutadans Compromesos vol estendre el dret a les adopcions

El grup parlamentari Ciutadans Compromesos ha presentat nou esmenes a l’articulat de la proposició de llei per fer efectiu el dret a l’oblit sanitari, entre les quals una que busca ampliar l’exempció d’haver de comunicar que s’ha patit un càncer o hepatitis C en els casos en què s’és sol·licitant d’un procés d’adopció instat davant del Govern d’Andorra. Aquesta exempció s’aplicarà “una vegada hagin transcorregut cinc anys des de la data de finalització del protocol terapèutic, sense que s’hagi produït una recaiguda posterior, i de lliurar informació relacionada amb aquesta patologia”, segons va explicar la formació en un comunicat.

D’altra banda, quan la persona sol·licitant de l’adopció a Andorra estigui afectada de VIH, aquesta sí que tindrà l’obligació de declarar aquest antecedent, ara bé, “en cas que el pacient sigui adherent al tractament i es trobi en situació clínica i biològica estable, documentada per un informe mèdic del seu especialista, té dret a la no-discriminació per aquesta condició”.

I és que fins ara, com quedava estipulat al Reglament d’adopció, la persona o parella que volgués adoptar un menor havia de presentar al Servei d’adopció un “certificat mèdic oficial de salut física i psíquica”.

Així mateix, i igual que Demòcrates, CC planteja que el dret dels supervivents de càncer i hepatitis C a no declarar la seva patologia cinc anys després del tractament quedi delimitat a la contractació d’assegurances de vida vinculades a operacions creditícies amb garanties hipotecàries, seguint la línia de la majoria de països de l’entorn europeu.

En les esmenes es proposa també que “les entitats asseguradores hauran d’eliminar automàticament i de manera irrevocable qualsevol dada mèdica relativa a l’assegurat un cop transcorregut el termini establert per al dret a l’oblit sanitari, sense possibilitat de conservació o reutilització”. A més, el grup parlamentari planteja que el Govern, via reglament, revisi periòdicament els terminis establerts per accedir al dret a l’oblit sanitari tenint sempre en compte els avenços científics “que permetin reduir el temps de prescripció de l’antecedent mèdic”.

La voluntat de CC, que també proposa que la llei entri en vigor un any després de la seva publicació, és també estudiar una possible ampliació del dret a l’oblit sanitari a altres malalties greus i cròniques, com “la diabetis, les malalties cardiovasculars i les infeccions de transmissió sexual cròniques”. Per això, s’insta l’Executiu que en un termini de dos anys des de l’entrada en vigor de la llei s’elabori un informe sobre la seva viabilitat.