Segons les darreres informacions de què disposa el Govern, el Consell de la Unió Europea s’hauria de pronunciar sobre la qualificació de l’acord d’associació, de si és un acord comunitari -amb l’aprovació del parlament europeu n’hi hauria prou- o mixt -que requereix l’aprovació per part dels 27 parlaments nacionals-, “abans de finals d’octubre”, ha informat el cap de Govern, Xavier Espot, a preguntes de la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner. Espot ja havia exposat aquest calendari en anteriors ocasions, però ha aprofitat per recordar que la decisió rau al Consell de la Unió Europea malgrat que tant des de la Comissió Europea com des del Govern es va negociar de tal manera que fos considerat comunitari i no afectant competències que la UE no tingui delegades.
Les preguntes de Montaner volien saber si el Govern prentén aplicar l’acord sense consultar prèviament a la ciutadania, qüestió que Espot ha descartat rotundament: “políticament no ho volem fer i la normativa tampoc ho permet”. Montaner, malgrat la resposta, ha mantingut el seu discurs: “molts andorrans estan cansants de la política de la por del Govern amb discursos simplistes”, “bona part dels ciutadans vol conservar el bo que tenim, que és la seguretat ciutadana” i “amb l’acord perdem la immigració selectiva”, a la qual cosa Espot ha rebatut que “discurs simplista és dir que l’acord és la fi de la immigració selectiva” i també “és mentir”, i altra vegada ha recordat que el sistema de quotes “esta garantit en l’acord” i ha demanat “desvincular” les problemàtiques que es poden viure avui en dia al país de l’acord d’assocaició. Així, ha acusat la líder d’Andorra Endavant de “només” veure les coses negatives de l’acord. “Em considero més ben assessorat que vostè”, ha conclòs el cap de Govern.
S'ha afegit a les preguntes, fent “autoestopisme parlamentari”, el grup de Concòrdia. El seu president, Cerni Escalé volia saber si es plantejava fer el referèndum abans o després que sigui aprovat pel parlament europeu o pels parlaments nacionals en cas de ser considerat mixt, ja que dir que no a l’acord després que hagi estat aprovat per d’altres podria comportar “un dany reputacional” per Andorra. Espot ha evitat respondre la pregunta en concret però ha assegurat que tant si l’acord acaba sent qualificat de mixt com de comunitari se celebrarà un referèndum.
Finalment, i a preguntes del conseller de Concòrdia Pol Bartolomé sobre si s’han iniciat contactes amb el parlament europeu, el cap de Govern ha reblat que es podia fer “molt bona feina” des del Consell General en aquest sentit, sobretot si els grups estiguessin alineats i especialment el principal de l’oposició, ja que és l’homòleg, mentre que l’equivalent del Govern seria la Comissió Europea.