El Govern ha aprovat ahir el decret de creació de la derivació inversa. Es tracta d’un servei assistencial que es posarà en marxa a partir del 14 de novembre i que permetrà traure del servei d’Urgències de l’hospital 10.000 persones de les 44.000 que hi acudeixen a l’any; o dit d’una altra manera, 25 de les 120 que hi van cada dia. Així ho ha anunciat el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La finalitat d’aquest circuit és promoure nous mecanismes d’atenció als usuaris i, fonamentalment, descongestionar el servei d’Urgències per evitar les esperes. També la separació del SUM d’Urgències persegueix el mateix objectiu, ha recordat Casal.
Segons ha detallat el ministre portaveu, aquesta derivació inversa es podrà aplicar als usuaris majors de 16 anys i menors de 75 que s’adrecin a Urgències i el sistema de triatge els classifiqui de baix nivell d’urgència i baixa complexitat. Així, aquests pacients podran ser enviats al seu metge referent o un altre metge d’atenció primària amb la condició que puguin optar per ser atesos en un màxim de 48 hores. Serà l’usuari, però, qui haurà de demanar aquesta cita. Preguntat sobre qui garantirà aquesta atenció en 48 hores, Casal s'ha limitat a assenyalar que “no es deixarà ningú desatès”, i si la persona s’estima més esperar serà atesa fent l’espera corresponent a Urgències.
I quins pacients són susceptibles de ser derivats als professionals d’atenció primària? Doncs els que presentin acúfens, dolor a les extremitats sense traumatisme o un refredat comú, va exemplificar el ministre. Per la seva banda, els professionals d’atenció primària hauran d’atendre aquests usuaris, preferentment de manera presencial, però també es podrà fer en format no presencial.
Casal també ha especificat que la derivació inversa es podrà fer entre setmana i complementa les vies de derivació ja existents per als pacients no urgents i no complexos, com és el cas del servei de permanències mèdiques.
El 80% de visites al psicòleg podran ser telemàtiques
El 80% de les visites de psicologia podran ser telemàtiques. Així ho ha aprovat avui el consell de ministres, segons va anunciar el ministre portaveu, Guillem Casal. D’aquesta manera es modifica la regulació d’aquest servei que s’ha incorporat recentment a la cartera de serveis de la CASS.
I és que fa una setmana el consell d’administració de la CASS informava positivament de la inclusió de la visita no presencial en l’àmbit de la psicologia ambulatòria complint les condicions de no superar el 50% de les sessions, de fer la videoconferència amb la plataforma habilitada específicament, de tenir el consentiment del pacient i de no poder fer visita presencial en la primera consulta. Avui, doncs, el que s'ha acordat és ampliar el tant per cent de sessions a distància però mantenint que la primera visita sigui presencial “per atendre de la millor manera el pacient”, ha argumentat Casal. La modificació està pensada per als estudiants que cursen estudis a l’estranger però no només, ha puntualitzat el ministre, perquè també es fa extensiva a les persones que per causa justificada es vulguin acollir a aquesta possibilitat. Segons Casal, amb aquesta modificació, el Govern continua avançant amb la implementació del Pla Integral de salut mental i addiccions (Pisma) amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de salut mental de la població.
Hormona del creixement
D’altra banda, Casal ha explicat que el Govern també ha aprovat el decret que regula la prescripció dels medicaments que contenen somatropina, més coneguda com a hormona del creixement. Així, a partir d’ara s’estipula que la prescripció inicial d’aquests medicaments s’haurà de fer mitjançant una recepta d’un pediatre o endocrinòleg acompanyat del formulari adjunt emplenat pel metge especialista que justifiqui la utilització d’aquest medicament. Aquest formulari té validesa per un any però la prescripció inicial s’ha de renovar trimestralment. A més, s’estableix que les farmàcies només el podran dispensar a residents al Principat.
Bronquiolitis: sis a l’hospital i quatre a Barcelona
Hi ha 10 infants ingressats pel virus VRS que causa la bronquiolitis, segons s'ha informat avui a la tarda des del Govern. D’aquests menors de dos anys, sis estan internats a planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i quatre a unitats de cures intensives pediàtriques d’hospitals catalans. Entre les accions preventives que s’han pres des del ministeri de Salut, cal destacar que s’ha enviat una circular a les llars d’infants per fer arribar als pares informació sobre el virus VRS, com es contagia i quines són les mesures de prevenció. I és que cal tenir en compte que es tracta d’un virus molt contagiós i de llarga durada, ja que en el cas de la bronquiolitis pot durar entre cinc i 10 dies.