La directora de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), Resma Punjabi, pretenia apujar-se el sou a partir d’aquest proper mes de juny sense informar-ne Sindicatura, que és qui pot aprovar aquest canvi. I també el de la inspectora. El síndic general, Carles Ensenyat, ha recordat que els salaris dels càrrecs polítics de l’APDA s’havien aprovat feia dos anys i que s’havien actualitzat d’acord amb l’IPC, i per tant “no hi ha la voluntat” per part de Sindicatura de tornar a modificar-los, ja que tal com ha defensat el síndic són “comparables” amb els de nivells equivalents de l’Administració pública.
Ensenyat ha explicat que l’assumpte s’havia destapat a partir d’un informe desfavorable que el departament d’intervenció del Consell General havia fet arribar als síndics assenyalant una graella salarial de tot el personal de l’Agència en què es recollia l’augment que es pretenia fer a partir del proper mes de juny. I mentre la política retributiva dels càrrecs tècnics sí que depèn de la directora de l’organisme, no és així per als càrrecs designats políticament, que són el de la direcció i els d’inspecció.
Així, i després d’haver consultat amb la Junta de presidents, Sindicatura ha decidit informar Punjabi que no es pot procedir a tal augment salarial i es recordarà que no és ella qui pot prendre aquesta decisió. Més enllà de recriminar-li que la decisió està “mal presa”, no hi pot haver altres conseqüències, segons ha explicat Ensenyat, que a més de destacar que ara dins la casa hi ha un òrgan de control que permet corregir la mala decisió ha trencat una llança en favor de l’APDA i la direcció assegurant que “hi ha molta feina que s’està fent i està ben feta”.
Nova llei a l’octubre
D’altra banda, Ensenyat ha avançat que els treballs de redacció de la nova llei de l’APDA estan molt avançats i es preveu que la comissió legislativa d’interior pugui entrar a tràmit la proposició de llei abans de finals de juny, de tal manera que es podria aprovar pel ple del Consell General a l’octubre.
El crèdit pels frescos, el 27 de maig
D’altra banda, Ensenyat també ha informat que la pròxima sessió del Consell General tindrà lloc el 27 de maig i està previst que s’aprovi el projecte de llei de crèdit extraordinari per poder finançar la compra dels frescos de l’església de Sant Esteve La flagel·lació i El bes de Judes, així com la presa en consideració de la proposició de llei per permetre que els treballadors del Consell General i dels organismes associats puguin adherir-se al pla de pensions de la funció pública, que com que compta amb el suport de tots els grups i tampoc hi ha esmenes, s’aprovarà directament el text. També es debatrà la moció presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata instant el Govern a redactar el pla de prevenció del suïcidi. Igualment s’aprovarà el Projecte de llei d’organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, que és l’actualització de la directiva europea que es fa periòdicament. Finalment, podria ser que també es pogués votar el Projecte de llei d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra.
El 15 de juliol se celebrarà la darrera sessió del Consell General d’aquest període, abans de la pausa estiuenca. El debat d’Orientació Política es manté per als dies 12, 13 i 14 de juny.
Pastor, nou magistrat del TC a l’octubre
Pere Pastor prendrà possessió del càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional a l’octubre vinent, després que el Consell General l’elegeixi en la sessió prevista pel 12 de setembre i un cop acabi el seu mandat al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Així ho ha anunciat el síndic general, Carles Ensenyat, que ha recordat que Pastor substituirà Dominique Rousseau, que ja s’ha acomiadat de la institució en haver esgotat el seu mandat. Ensenyat ha destacat que la candidatura de Pastor compta amb el consens de l’arc parlamentari i ha expressat el desig que en el futur l’Alt Tribunal pugui comptar amb més d’un magistrat de nacionalitat andorrana. El TC està integrat per quatre magistrats, un designat pel copríncep episcopal (Josep Delfí Guàrdia), un pel copríncep episcopal (Jean-Yves Caullet) i dos pel Consell General (Joan Manel Abril i a partir de l’octubre, Pere Pastor).