La modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat anunciada pel cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva compareixença a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que hauria de flexibilitzar els requisits per accedir al passaport andorrà s’enviarà a tràmit parlamentari durant l’actual període de sessions, abans del mes d’agost. Aquesta és la previsió del Govern, segons ha detallat en declaracions als mitjans de comunicació. 

Espot ha remarcat que es mantindran els vint anys de residència necessaris per accedir a la nacionalitat, però no caldrà que siguin de residència continuada. Així doncs, es descarta escurçar el termini, malgrat les recomanacions del Consell d’Europa, així com implantar la doble nacionalitat.

 “El que proposaríem és que es poguessin sumar períodes discontinus sempre que es totalitzin vint anys, que quedi clar, i sempre que hi hagi també un termini mínim durant el qual s’hagi residit ininterrompudament entre tres i cinc anys, i això és el que ara estem discutint”, ha dit Espot.

Arran de la seva intervenció a Estrasburg, des del grup parlamentari socialdemòcrata ja s’ha entrat una pregunta per a la pròxima sessió de control que el Consell General celebrarà dimarts vinent, per la qual es vol saber si la modificació preveu altres canvis més enllà d’aquesta flexibilització de l’accés a la nacionalitat andorrana.

Complir compromisos
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha demanat al Govern que “dugui a terme els compromisos als quals es compromet”, i en aquest sentit ha assenyalat que la flexibilització de l’accés a la nacionalitat ja es va anunciar durant la campanya electoral i, malgrat ser una qüestió que “no depèn de cap actor extern” i que es podria haver presentat ja per part de l’Executiu o des de la majoria parlamentària que li dona suport, encara no s’ha fet. En aquest punt, el cap de l’oposició ha apuntat que “necessitem demanar un esforç de convivència a les persones que arriben al país, però també hem de fer possible la seva participació en un període de temps més curt”. Així, ha recordat que la proposta de Concòrdia, com la del Partit Socialdemòcrata, passa per reduir a 15 els anys de residència per poder obtenir el passaport andorrà i permetre la participació en “consultes de caràcter local”.

D’altra banda, Escalé també ha demanat complir els compromisos en relació amb l’avortament, i ha assenyalat que “des de fa 14 anys” que davant el Consell d’Europa s’expressa la possibilitat de despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs “en un termini de temps molt breu”, però “veiem molt pocs avenços al país”.