Liberals d’Andorra va celebrar ahir que d’una vegada per totes l’executiu hagi tirat endavant la modificació del Codi Penal per tipificar el delicte fiscal, un pas necessari per superar amb èxit les avaluacions del Moneyval. 
I és que, segons va destacar el conseller general Ferran Costa, i malgrat que les directius i recomanacions dels organismes internacionals “venen una mica imposades i no es poden defugir”, es tracta d’“un exercici que calia fer” i d’una “oportunitat per poder fer les coses bé”.
Així mateix, Costa, que va voler “agrair” al ministre de Finances que en aquesta ocasió no s’hagin hagut d’assabentar d’aquesta modificació pels mitjans de comunicació i que tin­gués la deferència de reunir-se amb el grup parlamentari per “explicar els canvis amb tot detall”, va donar per bons els llindars econòmics fixats per l’executiu perquè un frau es consideri delicte fiscal ordinari (50.000 euros) o delicte fiscal agreujat (150.000 euros), que comportarà a la vegada un delicte subjacent de blanqueig de capitals.
“Es fa difícil valorar la idoneïtat o no dels llindars sense disposar d’un estudi comparatiu de la resta de països”, va remarcar el parlamentari liberal, que va considerar però que si l’executiu havia optat per aquests 50.000 i 150.000 euros, respectivament, és perquè “deu considerar que és el més adequat i el menys lesiu per a la nostra economia”.
En una línia similar es va manifestar en relació amb l’establiment de dues tipologies de delicte –l’ordinari i l’agreujat–, fórmula utilitzada per països com Àustria i Luxemburg, enlloc de, com en el cas d’Espanya, preveure un sol delicte que ja portaria implícit el delicte subjacent de blanqueig de capitals. “No es tracta d’una figura inèdita, sinó que funciona en altres estats, de manera que suposem que es deu tractar també de la millor opció per a Andorra”, va destacar Costa.