Liberals d’Andorra veu en l’acord d’associació amb la Unió Europea “la solució bona” per al país. I encara més, “el futur d’Andorra passa per aquí”, valora la presidenta del partit, Cristina Rico. Per ella, aquest “no és un tema per fer política ni treure’n un rèdit polític”, sinó que s’ha de “mirar endavant i pensar en el futur d’Andorra”. En aquest sentit, considera que l’acord d’associació amb la UE és una qüestió prou important com perquè hi hagi una reflexió, “no és un m’apunto o no, sinó  per què i en base a què”.

La presidenta de Liberals defineix l’aprovació de l’acord d’associació i el referèndum com “el repte” que té Andorra sobre la taula, ja que “l’encaix amb els nostres veïns, amb els propers però també amb la resta d’Europa, serà molt diferent si aquest acord s’aprova o no” i “segurament és la decisió que més condicionarà el nostre futur els pròxims anys”. I des del punt de vista liberal, “si volem continuar amb un ritme de generació de riquesa i que el país vagi millor, ho veiem difícil sense aquesta opció de signar l’acord  i poder accedir al mercat”. 

Però no només a nivell d’economia els Liberals consideren interessant signar l’acord, sinó també perquè “ens protegeix més”, vist que som un país petit, “si algun dia necessitem ajuda per temes realment crítics”. En aquest punt, Rico posa l’exemple de la pandèmia de Covid-19 i valora que “hagués estat més fàcil gestionar-la si haguéssim tingut signat aquest acord amb Europa”.

No tot és positiu, però Rico entén que “és un tema d’equilibris” i al final “ens aporta molt més del que ens pot restar”. Ara bé, en clau negativa “l’única cosa que veig és que finalment això és un interrogant”, en el sentit que “realment ningú pot preveure el futur i evidentment que hi ha una part d’incertesa”. I afegeix que “no crec que ningú sàpiga o conegui impactes negatius que tindrà sobre Andorra i no ho expliqui”. En aquest punt assenyala que com a peatges s’han assenyalat diverses coses “que podrien valorar-se potser no tan positivament”. Però sigui com sigui, “la realitat és que amb la millor intenció per uns i per d’altres, fins que no se signi i es comenci a aplicar, no veurem les conseqüències que tindrà”. Ara bé, el que creu la formació, “i el que tots els indicadors ens indiquen, és que serà positiu, però ningú té la certesa”.

I parlant d’aspectes negatius, la presidenta de Liberals demana als detractors de l’acord que és una posició “molt respectable”, que també “avaluïn i intentin veure quines conseqüències tindrà no signar l’acord”. En aquest sentit, considera que “parlen poc de què passarà si no signem” i “seria just dir-ho”. I així alerta que dir no a l’acord “és tancar la porta a Europa, i no és el mateix no obrir-la que tancar-la”.

“Els pactes confonen i no són la solució”
Cristina Rico defensa que “els pactes confonen i no són la solució”. Per això, i malgrat mantenir la porta oberta a reeditar la coalició amb Demòcrates o amb altres partits, l’aposta de Liberals passa per “tenir suficient pes per anar sols i proposar el nostre programa sense cap mena de contaminació o desviació i proposar solucions liberals, que són les que nosaltres creiem que funcionarien per a aquest país”.

A més, “em sembla més democràtic”, comenta Rico, que quan l’elector vagi a votar tingui diverses opcions: “és més fàcil que en trobis una que se t’ajusti”, que si només hi ha dues opcions.

Però Liberals també entén que té “una responsabilitat per donar governabilitat i estabilitat al país”. “No podem entrar en altres èpoques en què no t’aproven una llei o un pressupost i llavors el país es col·lapsa”. Així doncs, Rico defensa que “si el peatge que has de pagar és pactar per donar estabilitat, d’acord, però mai com a oportunisme electoral, d’intentar treure el màxim rèdit”. Per tant, es pot arribar a pactes “si realment és necessari i el país ho requereix”.