“La discussió és bona, les preocupacions són les mateixes i el marc adequat per tractar-ho és el Consell General”. Així obria la porta a una nova revisió del marc de competències i transferències entre el Govern i els comuns el ministre de Finances, Ramon Lladós, durant l’esmorzar col·loqui que ha celebrat l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) aquest dijous sota el títol Perspectives financeres del Principat. Ha estat el seu president, Daniel Armengol, qui ha expressat la “preocupació” en veure que el Govern pressuposta dèficits mentre els comuns tenen superàvits i reben transferències per part del primer. 

Lladós ha reconegut que “és delicat això”, però “repensar-s’ho és bo”, i ha recordat que des del Consell General ja s’està treballant en una possible modificació de les competències. 

Aquesta qüestió també es lliga a la demanda dels empresaris “d’homogeneïtzació” de les administracions, que avui fan servir “múltiples plataformes” i de la creació d’una agència tributària única. En aquest sentit, el titular de Finances ha explicat que s’hi està treballant amb els comuns i que per ara s’està fent un inventari dels diferents tributs i processos i analitzant la informació per veure com es pot integrar tot plegat i fer aquests tràmits “més fàcils per als administrats”. Lladós ha assenyalat que aquest “és un procés dels més complexes” i la voluntat és, com a mínim, “tenir clar què volem fer” de cara a finals de la legislatura, per a la següent començar a construir l’agència única.

Vinculat hi ha el procés de digitalització de l’Administració, un repte en el qual hi ha “molta feina per endavant” però que el pressupost per aquest 2025 hi destina al voltant de 22 milions d’euros, tal i com ha recordat el ministre de Finances, i 2,5 milions a ajudes a l’empresariat per a innovació i digitalització. En aquest punt, una de les demandes més concretes de l’EFA passa per aclarir i concretar què s’entén per inversió en digitalització i per tant és deduïble de l’Impost de Societats (IS) i què no. Un aclariment que Lladós ha explicat que s’està preparant i que de cara a l’inici de la declaració del primer trimestre ja estarà disponible.

Interlocució per l’acord amb la UE
D’altra banda, des de l’EFA es va reiterar la demanda d’acompanyament a l’hora d’implementar el cabal comunitari a les empreses derivat de l’adopció de l’acord d’associació amb la Unió Europea i de poder tenir un rol actiu i poder influir en la presa de decisions i adopció de noves directives europees. Concretament, Armengol ha demanat tenir interlocució amb el comitè mixt, o amb algú que hi tingui un paper, per poder exposar els punts de vista abans que s’adoptin noves directives europees.

En relació a l’acord, Lladós l’ha presentat com un dels quatre “factors clau” que han d’afavorir la diversificació econòmica “necessària” per afrontar els reptes de futur del país, com pot ser l’envelliment de la població (la despesa associada a aquest és la que més creix i ho fa al tomb o per sobre del 8%, ha assenyalat el titular de Finances). Els altres factors, segons el ministre, són “el nostre model basat en els pilars de la seguretat, l’educació i la salut; el baix endeutament de l’Estat; i la fortalesa del nostre teixit empresarial, que sempre ha sabut i continua sabent identificar les oportunitats”.  

Així, ha argumentat la necessitat de “complementar” l’economia amb sectors que generin “més valor afegit” i tinguin més potencial d’incrementar la productivitat. Considera que el país està “ben posicionat” per aconseguir aquesta transformació ja que tenim un país “envejable” i un marc fiscal atractiu, que hem de mantenir “tan estable com puguem”.

D'altra banda i relacionat, encara que sigui de lluny amb l'acord d'associació amb la Unió Europea, Lladós ha explicat que s'està treballant, tant amb França com sobretot amb Espanya, per trobar l'encaix i la solució perquè el sector bancari del país tingui accés a un mecansime de prestador d'última instància una vegada s'aprovi i pugui entrar en vigor l'acord.