Els cònsols de les set parròquies proposaven aquest dimarts crear una comissió legislativa especial per treballar la modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Logtu), altrament coneguda com a llei del sòl. Ahir des del Consell General s’expressava certa sorpresa per la demanda, ja que la qüestió ja s’ha començat a treballar i s’està analitzant quin tipus de comissió és la més escaient per fer aquests treballs. I des de Concòrdia s’avisava que si la majoria al Parlament no es posiciona abans de final d’any de cara a principis del 2025 “assumirem la nostra part de responsabilitat i presentarem la nostra proposició de llei”. Així ho va expressar el conseller general Pol Bartolomé, que representa Concòrdia en el si de la Comissió Legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient.
Bartolomé recordava ahir que tant ells com demòcrates i socialdemòcrates duien en els respectius programes electorals la voluntat de modificar la llei del sòl. “S’ha de reduir l’edificabilitat, en això tots estem d’acord”, va considerar, i que només començar la legislatura es va valorar que, “per la transcendència i la magnitud” de la llei i de la modificació que es vol fer, era millor treballar-ho des del consens i amb la participació de totes les institucions implicades, és a dir, dels comuns i del Govern. Per això des de la comissió legislativa de política territorial i urbanisme es va començar a analitzar les diferents possibilitats de comissió, però després d’un any “de posposar en pro del consens” la modificació “no pot esperar més”. És per això que si a finals d’any la majoria no s’ha posicionat sobre el format de la comissió per treballar conjuntament la modificació de la Logtu, Concòrdia presentarà, primer una proposta d’acord per crear una comissió legislativa de caràcter específic que tingui per objectiu la modificació de la llei del sòl, i si no prospera entrarà a tràmit la seva proposició de llei.
Segons expliquen tant des de Concòrdia com des del Partit Socialdemòcrata, hi hauria tres possibilitats per treballar la proposició de llei per modificar la Logtu: que sigui la pròpia comissió legislativa de política territorial (encara que segons Bartolomé es descarta perquè el reglament del Consell General no preveu que es puguin fer reunions oficials sense un text a tràmit parlamentari); una comissió d’estudi per elaborar primer un informe, a partir del qual bastir la modificació (però des de Concòrdia s’entén que “no calen més estudis”); i una comissió legislativa especial o ad hoc amb l’encàrrec de modificar aquesta llei i on estiguin representades les institucions implicades, el Govern i els comuns. És aquesta darrera la que des de Concòrdia es considera més viable, encara que, segons assegura Bartolomé, els grups de la minoria estan “predisposats” a treballar una d’aquestes opcions.
Per la seva banda, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, va aventurar que “en breu” hi haurà una proposta damunt la taula sobre el tipus de comissió que haurà de treballar la llei del sòl perquè el ple del Consell General ho aprovi.
Imprescindibles
Al seu parer els comuns, “d’una manera o altra, hauran de poder participar” en els treballs per a la modificació. “En qualsevol cas tenen competències en urbanisme i han d’aplicar la llei”, per la qual cosa han de poder participar en “la justa mesura”, va valorar Vela, tot assegurant que la seva opinió compta i “el seu testimoni és imprescindible”. En aquest punt va recordar que, com a encarregats d’aplicar la llei, són els que han detectat disfuncions i dificultats d’aplicabilitat que cal corregir. Així mateix, va assenyalar que igual que des dels grups es tenen opinions diferents, “entre tots” s’ha de poder “plantejar una bona modificació”.
De manera similar, el ministre portaveu, Guillem Casal, va defensar també que és una “reflexió que s’ha de fer de manera conjunta, sobre el model de país que volem” i els comuns són un actor “indispensable”, ja que també sobre ells recauen els instruments de política urbanística. Per això Casal entén la petició dels cònsols i considera que “es veurà bé” per part dels grups parlamentaris. Així mateix, va defensar que des del Consell General es treballi amb un grup ampli i amb les diferents institucions, i que es “tingui en compte els altres actors implicats”, que són principalment els comuns i el Govern.
Així mateix, el ministre portaveu va reiterar que l’Executiu “sempre” ha dit que la qüestió del creixement urbanístic i la modificació de la llei del sòl s’ha de “treballar de manera transversal i amb el màxim consens possible”.