Des que el desembre del 2022 va entrar en vigor la Llei reguladora de les professions titulades de la salut, text que exigeix el nivell B2 de català per a aquells professionals que vulguin exercir, el Govern ha atorgat 49 habilitacions especials a sanitaris que no disposen d’aquesta titulació i que, com estableix la llei, poden exercir amb l’obligació d’assolir el nivell B2 de català en un termini de dos anys.
Així ho explica si més no la ministra de Salut, Helena Mas, en la resposta a la bateria de preguntes sobre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que va presentar la consellera general d’Andorra Endavant Noemí Amador, on especifica que aquestes habilitacions especials “representen l’11,16% de les sol·licituds de l’exercici de professions sanitàries resoltes favorablement l’any 2023 i el 17,6% de les resoltes favorablement fins al 18 de setembre d’enguany”.
Des del ministeri es recorda que s’ofereixen cursos presencials de tots els nivells a diverses parròquies així com cursos virtuals, a la vega que hi ha l’opció de la fórmula de l’autoaprenentatge que posen a disposició els cinc centres de català. Així mateix, s’explica que Govern està mirant de poder ampliar la freqüència dels exàmens de nivell B2 per a l’obtenció del diploma de llengua oficial i es remarca que el SAAS fa un seguiment de la formació en català d’aquests professionals a la vegada que dona “totes les facilitats” perquè el puguin aprendre i que, ja fa anys, que subvenciona als seus treballadors el preu de l’examen oficial.
D’altra banda, i responent a la interpel·lació sobre les accions dutes a terme per abordar el malestar denunciat pels treballadors del SAAS, la ministra recorda que l’acció principal que va impulsar el Govern juntament amb el SAAS per a la millora de les condicions dels treballadors va ser l’aprovació, l’any 2022, del conveni col·lectiu, acord vigent fins a l’octubre de l’any vinent.
Així mateix, Mas, que explica que des de la direcció del SAAS s’està avaluant la possibilitat d’incorporar una eina de valoració estructurada del clima laboral, destaca que actualment el comitè d’empresa i la direcció de la parapública es troben negociant el pròxim conveni col·lectiu i que és precisament en el marc d’aquesta negociació quan es “poden proposar a la direcció les millores en les condicions laborals” que considerin escaients.
En relació amb la interpel·lació sobre com pensa afrontar el Govern la manca creixent de personal, la ministra, que recorda que la dificultat per captar i retenir professionals sanitaris “és un problema que fa temps que afecta Andorra i els països de l’entorn”, explica que s’estan desenvolupament diferents estratègies seguint les recomanacions de l’OMS en aquest àmbit, estratègies que passen per mirar de fidelitzar i reclutar professionals, incrementar l’oferta, millorar l’eficiència del sistema i per la planificació dels professionals de la salut, podent disposar d’un sistema d’informació robust i actualitzat sobre la demografia sanitària i l’activitat professional per poder conèixer les necessitats actuals i futures.
La parlamentària d’Andorra Endavant sol·licitava també informació en relació amb el personal del SAAS que es troba de baixa i sobre els treballadors de baixa per depressió. En aquest sentit, la ministra respon que el juliol passat eren 54 els professionals de baixa, un 0,5% de la plantilla, i que no es disposa dels motius de la baixa, ja que es tracta de dades de salut que són confidencials.
Primera reunió per analitzar les propostes de canvi de reglament
El síndic general, Carles Ensenyat, ha presidit la primera reunió del grup de treball que al llarg dels pròxims mesos analitzarà el Reglament del Consell General i les propostes de modificació que han presentat els grups parlamentaris, el conseller no adscrit i els serveis jurídics del Consell General. En total són una cinquantena de propostes que abasten des de canvis purament tècnics a la introducció de nous conceptes, situacions i accions que fins ara no estaven contemplades en el reglament de la cambra parlamentària. A part de Sindicatura, al grup de treball hi ha representants de tots els grups, el conseller no adscrit, el secretari general i els tècnics de les comissions.