La ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, ha anunciat que ja s’està treballant en la nova convocatòria d’ajuts al lloguer, i que per l’any que ve no es renovaran tàcitament com s’ha fet els últims anys, sinó que es revisaran novament tots els requisits. Per això també estan estudiant la manera d’escalonar l’arribada de les sol·licituds, que també es podrà fer telemàticament. Així ho ha explicat contestant la pregunta de la consellera de Concòrdia, Núria Segués, que ha aprofitat les qüestions formulades per la consellera d’Andorra Endavant, Noemí Amador, que demanava pels controls sobre els ajuts al lloguer, especialment dels possibles béns immobiliaris que puguin tenir en propietat dins o fora del país. En aquest extrem, Marín ha defensat que la normativa varia molt d’un país a un altre i fa difícil l’aplicació del control, pel que es fa a partir d’una declaració jurada del beneficiari de l’ajut.
D’altra banda, i en aquest cas han estat preguntes de la presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, la qüestió dels pisos buits i de l’impost sobre aquests ha tornat a ser objecte de debat. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha informat la cambra que ja es disposen dades de “pràcticament” tots els comuns i aviat es podrà avançar en la identificació dels propietaris i en la determinació si un habitatge està realment buit o no. Perquè Marsol encara no vol parlar de pisos buits. De moment, diu, es coneixen els habitatges que no tenen comptador d’electricitat o que el seu consum és zero, però encara caldrà veure amb els propietaris si realment estan buits. Així doncs, de moment s’ha previst una recaptació per l’impost sobre els pisos buits “prudent”, amb un import “similar al recaptat els últims anys, que no és molt important”.
I pel que fa a facilitar la regularització de pisos que els propietaris no tenen declarats als seus països d’origen, Marsol ha informat que havien demanat un informe a un expert pel cas d’Espanya i va assegurar que es tracta d’un “procés senzill i simple” i per regularitzar un pis valorat en 300.000 euros cal pagar uns 720 euros.