El Govern ha donat llum verda al projecte de llei de modificació de la Llei general d’ordenament del territori i urbanisme (Lgotu) i l’ha entrat a tràmit parlamentari amb l’objectiu de permetre la pròrroga de les suspensions temporals de llicències durant la fase d’estudi i redacció dels Plans d’Ordenació i Urbanisme Parroquials (POUP). 

Segons ha explicat l’executiu en comunicat, aquesta suspensió podrà prolongar-se des de l’inici de la redacció del nou POUP fins a la seva aprovació definitiva per garantir que els nous projectes urbanístics s’ajustin a les capacitats reals dels territoris i al futur planejament i siguin coherents amb un model de desenvolupament territorial més sostenible.

Aquesta iniciativa del Govern arriba després d’haver analitzat les necessitats expressades per la majoria dels comuns. La principal parròquia concernida és la Massana, on la suspensió temporal de llicències acordada pel Comú mitjançant el Decret del 24 d’abril passat, expirarà el proper 24 d’abril. En aquesta línia, es troben també els comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que uns mesos més tard van acordar l’inici de l’estudi i la redacció de les revisions dels seus respectius POUP, decretant igualment la suspensió temporal de noves llicències urbanístiques d’acord amb els prevists als articles 90 i 92 de la Lgotu.

La pròrroga de la suspensió ja estava contemplada al projecte de llei de modificació de la Llei general d’Ordenament del Territori i Urbanisme tramès al Consell General el 12 de març, però una pròrroga en el termini de presentació d’esmenes n’ha alentit la tramitació. Per això, el Govern ha considerat oportú que aquest projecte de llei sigui tramitat pel procediment d’extrema urgència i necessitat per tal que cap Comú es vegi obligat a aixecar la suspensió temporal de llicències sense disposar de les noves redaccions dels POUP, tenint en compte els resultats dels estudis de capacitat de càrrega màxima.

Pel que fa als terminis, s’estableix, per una banda, una pròrroga de fins a un any i sis mesos de les suspensions temporals de llicències urbanístiques en curs a causa dels processos de revisió o adaptació dels POUP derivats de l’anàlisi inicial dels estudis de capacitat de càrrega màxima parroquial.

Per altra banda, una pròrroga de fins a sis mesos si ho justifica l’abast de les al·legacions presentades durant el període d’informació pública. En el cas que es concorrin aquestes dues circumstàncies al mateix temps, s’estableix que aquesta prorrogació excepcional de la suspensió temporal de la concessió de llicències es limiti al termini màxim de divuit mesos, de manera que no es puguin acumular els dos períodes de prorrogació excepcional fixats.

La sessió per aprovar la modificació serà aquest dijous
La sessió del Consell General que servirà per aprovar el projecte de llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (Lgotu) se celebrarà aquest dijous, a partir de les quatre de la tarda, segons ha decidit avui la junta de presidents.

Per un altre costat, el debat d’orientació política tindrà lloc del 18 al 20 de juny. El ple s’iniciarà el dia 18 amb la intervenció inicial, sense límit de temps, del cap de Govern, Xavier Espot. Un cop finalitzada, se suspendrà la sessió fins a l’endemà al matí, quan es reprendrà per a la primera intervenció dels grups parlamentaris, de 30 minuts de durada. En aquest punt, se suspendrà la sessió durant quatre hores perquè el Govern pugui preparar les rèpliques, amb el corresponent torn de contrarèplica per part de cada grup. El dia 19, a les sis de la tarda, s’acabarà el termini per presentar les propostes de resolució, que seran defensades al ple pel mateix ordre de registre. Finalment, el dia 20, a la una del migdia, acabarà el termini per acordar les transaccions de les propostes d’acord, mentre que a la tarda es farà lectura dels textos acordats i, per últim, es farà la votació.

La junta de presidents també ha decidit les comissions que debatran les pròximes lleis, com és el cas de la norma sobre violència de gènere i domèstica, la d’auditoria de comptes, la d’assegurances i el crèdit extraordinari per a les despeses derivades de l’adquisició de l’antiga fàbrica Catsa.

Sobre les graelles salarials, la Sindicatura ha explicat que “n’hem començat a parlar però no hi ha res decidit”, ja que “no tenim molta pressa”.