La futura Llei de turisme podria entrar a tràmit parlamentari cap a la primavera i així estar en vigor a la tardor. Ho ha exposat aquest matí el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, al sector Encamp de Grandvalira, en el marc de les reunions de treball amb membres i experts d’ONU Turisme durant aquesta setmana. Se n’han fet prop d’una trentena amb una vuitantena d’actors públics i privats del país concernits perquè es vol que sigui un text el més participatiu possible. Així doncs, la intenció és recollir les seves recomanacions i suggeriments per desenvolupar una bateria de bones pràctiques en matèria de sostenibilitat per contribuir i ajudar que Andorra sigui més competitiva en termes de sostenibilitat turística tenint en compte el que es fa en altres països i els estàndard tant jurídics com de pràctica internacional, segons ha indicat el consultor en sostenibilitat i desenvolupament sostenible José Carlos Ferrer.
Es tracta d’una llei que no vol ser “restrictiva”, sinó “un paraigua, un marc global” per al sector turístic construït sobre quatre pilars bàsics: la sostenibilitat, la formació, la digitalització i la competitivitat. Ho ha posat en relleu el ministre i també el professor de la Universitat de Salamanca Javier Melgosa, que porta 30 anys treballant en el dret del turisme. Ho ha expressat en paraules ben planeres. La idea és “fer una llei molt general que no malmeti el que ja hi ha i que sigui un incentiu per a tot el sector de cara al futur”. I no només a nivell d’allotjaments, sinó sobretot “a nivell de producte”. En relació amb això, ha destacat la promoció del turisme cultural que es pot fer tenint en compte que Andorra compta amb els béns que té Andorra patrimoni de la humanitat. També ha comentat que per exemple en les trobades d’aquests dies havia sortit el tema de l’accessibilitat. I “l’accessibilitat -ha dit- és igual a qualitat i el que és bo per a les persones amb alguna limitació física és bo per a tots”.
La finalitat de tot plegat s’adiu amb el rumb que es vol donar des de fa temps al turisme que arriba al Principat: atraure cada cop més un visitant prèmium, que no de luxe, que pernocti i que faci una despesa mitjana més elevada. En paraules de Torres, l’aposta és aquesta: “volem que el turisme sigui un atractiu fort, però l’objectiu ara no és créixer en quantitat, sinó en qualitat”. Una qualitat que ha d’ajudar a un dels reptes que té el país i sobre el qual ja s’han començat a fer passos: desestacionalitzar l’oferta turística. De tota manera, el ministre ha puntualitzat que tot i que el document no vulgui ser restrictiu no vol dir que s’hagin d’establir “algun tipus de límits” tenint en compte els resultats dels estudis de càrrega, que es presentaran “en breu”.
En aquest sentit, Ferrer ha matisat que “l’objectiu de la llei és millorar, transformar i modular la proposta turística per augmentar l’impacte positiu i reduir els negatius en el medi ambient, la societat i l’economia”.
Pel que fa als pilars, el ministre ha posat un èmfasi especial en la formació, “una qüestió que per nosaltres és essencial i tindrà un capítol molt important en la nova llei perquè repercuteix en l’experiència que s’emporta la persona que ens visita”.
Per la seva banda, Verónica Pinilla, especialista sènior de projectes d’ONU Turismo, del departament de Desenvolupament Internacional i Cooperació, ha subratllat que la seva tasca és “acompanyar” al ministeri de Turisme en l’elaboració de la llei per mitjà dels experts contractats. , és fer-ne un esborrany que després s’haurà d’adaptar al Principat. “Un país únic, amb una bellesa extraordinària i amb una qualitat humana impressionant”, va subratllar.