Un marrà d’una explotació ordinenca s’ha convertit en el primer cas de febre catarral ovina del país. La malaltia, popularment coneguda com a llengua blava, ha comportat que s’hagi accelerat la vacunació a tota la cabana ovina i també bovina, segons ha explicat avui el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, que ha assegurat que la situació “està sota control”.

Casal, que ha detallat que ja s’han rebut els primers sis resultats de les nou mostres analitzades i que cinc ovelles han donat negatiu i el marrà positiu, i que s’espera disposar dels tres corresponents a animals d’una altra explotació en breu, ha explicat que es compta amb 8.100 vacunes, 2.500 de les quals destinades a bestiar oví, que només necessita una dosi, i 5.600 per a la cabana bovina, a qui s’administra dues dosis, i que se’n rebran 1.500 més els pròxims dies.

De fet, arran dels casos detectats als països veïns, la vacunació va començar fa uns dies, i el ministre ha assegurat que aquest mateix matí ja estaran vacunats fins a 2.241 caps de bestiar ovins amb una dosi, xifra que representa el 75% de la cabana ramadera ovina, i que de cara a la setmana que vinent s’arribarà a la vacunació de la totalitat d’ovelles i marrans del país.

Pel que fa a la cabana bovina, que també es pot veure afectada per la malaltia de la llengua blava si bé “de manera no tan important”, Casal ha detallat que es començarà també aquest matí amb la primera dosi a la cabana ramadera de la Massana, el dia 24 es procedirà a vacunar el bestiar de Canillo, el 26 el d’Encamp i a principis d’agost el de les explotacions d’Ordino. Quedarà  fixar la vacunació de la cabana bovina laurediana, qüestió pendent de “parlar amb els ramaders de la parròquia”. 

Sigui com sigui, el ministre, que ha informat que es faran PCR a les ovelles que presentin símptomes i també controls aleatoris als bovins, ja que aquests passen la malaltia de forma asimptomàtica, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat tot recordant que es tracta d’una malaltia que no es contagia a les persones ni de fet entre els caps de bestiar, ja que es transmet via la picada d’un mosquit, i que a més a més, malgrat que pot comportar la mort de l’animal, “no altera la qualitat sanitària” de la carn o bé de productes derivats que se’n puguin extreure.

Regulada la prohibició de la destrucció d’articles no venuts
El Govern ha fet avui un  nou pas per continuar amb el desplegament de la Llei d’economia circular (LEC) i reduir la generació de residus amb l’aprovació del Reglament de prohibició de la destrucció d’articles invenuts, text que estableix la prohibició per a tots els productors i distribuïdors, inclòs el comerç en línia, de la destrucció mitjançant la valorització energètica o eliminació dels seus articles no alimentaris no venuts que encara siguin aptes per al consum. Així, segons ha explicat el ministre portaveu, amb el text es busca fomentar que els articles es gestionin seguint la jerarquia de gestió de residus, fomentant-ne la prevenció, la reutilització, el reciclatge i la valorització material. En cas que les empreses vulguin desprendre’s d’aquests articles han d’optar per la via de la revenda o la donació i, en darrera opció, la recuperació de material mitjançant el reciclatge a través d’un gestor de residus. El Consell de Ministres ha aprovat també un nou Reglament de gestors de residus, text que simplifica els tràmits administratius que han de dur a terme els gestors de residus davant el ministeri competent en matèria de medi ambient, tant pel que fa als procediments d’autorització, com pel que fa al llibre de control de gestió de residus.

100.000 euros en ajudes als programes Poctefa
El Consell de ministres ha acordat l’adjudicació dels ajuts andorrans corresponents a la darrera convocatòria del 2023 per als projectes europeus engegats en el marc del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (Poctefa).

Concretament, el SAAS ha rebut 9.463,53 euros pel projecte Aptitude- Proxi, Agir pour la Prévention Transpyrénéenne de la Dépendance chez les séniors en proximité, la Fundació Privada Marcel Chevalier, 9.566,45 euros per Solpyr. Sòls del Pirineu. Conèixer-los per protegir-los, i la Universitat d’Andorra, 8.562,61 euros per Dual-Transversalis. A la Fundació privada del sector públic Andorra Recerca i Innovació, se li han concedit 15.900 euros pel projecte Pyrisentinel, 10.400 per Spiral, 25.000 per la iniciativa Desbosiguem i 12.321 euros per Floralab+.

Llum verd a la signatura del CDI amb Letònia
El Consell de ministres ha donat llum verd ahir a la signatura d’un conveni per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i sobre el patrimoni, i per prevenir l’evasió i l’elusió fiscals amb Letònia. Un cop signat serà el divuitè CDI assolit pel país.

Nou tram de 120 metres de voravia a la CG-4 a Erts
El Govern ha acordat avui l’adjudicació d’un nou tram de l’ampliació de la voravia a la CG-4 entre la Massana i Erts. Concretament es tracta d’un tram de 120 metres a la Borda del Colat d’Erts, i els treballs es van adjudicar a Pidasa Serveis per 312.819 euros.