Tot i que ha estat el Partit Socialdemòcrata (PS) qui ha protagonitzat el debat sobre l’habitatge, la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant, Carine Montaner, ha reiterat la petició d’optar per les cases modulars. En aquest sentit, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha revelat que el Govern ha encarregat un estudi per valorar-ne la viabilitat. I el resultat arribarà ben aviat, ja que en quinze dies o tres setmanes estaran llestes les conclusions.

El president del grup parlamentari, Pere Baró, ha criticat la flexibilització dels requisits per als sol·licitants inscrits al registre del parc públic d’habitatge a preu assequible que va anunciar el Govern aquest dimecres. “Són víctimes de la manca d’anticipació i de model de país, el 2027 està a tocar i no hi ha una solució”, ha deixat anar Baró. “Ja vam dir quan les van presentar que les condicions no eren bones i han trigat dos anys a adonar-se’n, perquè viuen lluny de la realitat”, ha recordat. El projecte “no està funcionant com caldria i els canvis no seran suficient, especialment per a les famílies monoparentals”, ha lamentat el líder socialdemòcrata. Segons Marsol, “estem treballant intensament i abans de finals d’any analitzarem si els canvis tenen bona acollida”. Sobre el registre, la ministra ha revelat que cada mes hi ha 40 noves inscripcions.

Baró també ha denunciat que fa dos anys que no es reuneix la Comissió nacional de l’habitatge, tot i que per llei està estipulat que ho faci dos cops a l’any. Marsol ha reconegut aquest fet i ho ha vinculat amb el relleu al capdavant de l’Institut nacional de l’habitatge, ara amb Marta Alberch al capdavant. Al mateix temps, ha avançat que enguany es reunirà en dues ocasions, la primera d’elles el mes vinent.

Acord de “mínims” en el diàleg social
Conxita Marsol ha consensuat amb la consellera socialdemòcrata Judith Casal que el mes de setembre podria ser un termini adient per encarar la modificació legislativa per enfortir els mecanismes de diàleg social. De fet, Marsol espera aviat un acord de “mínims” entre patronal i sindicats, en el marc del Consell econòmic i social (CES). “No complim amb els terminis, és cert que s’està allargant, però sí amb els continguts”, ha explicat la ministra, que ha demanat “paciència” al grup socialdemòcrata. A més, ha considerat “prematur avançar res”, perquè “això podria condicionar alguna de les parts”. Per exemple, segons Marsol, s’ha avançat en la definició dels convenis sectorials.

De dos a quatre exàmens de català a l’any
El cap de Govern, Xavier Espot, ha avançat que es doblaran les convocatòries d’exàmens oficials de català, de dues a quatre anuals. Ho ha dit arran de la queixa del PS sobre l’eliminació del requisit de català en la contractació d’interins en determinats casos “excepcionals”. Així, ha revelat que s’ha hagut de fer a l’Institut de medicina legal i forense i al Servei d’atenció domiciliària (SAD), on hi ha una situació de “gran tensió” perquè no es poden cobrir les places vacants i “cal donar resposta a les necessita tats de la gent gran que viu a casa”. Per part del PS, Susanna Vela ha considerat que es feia “un flac favor a la llengua oficial” i Espot ha respost que s’havia de defugir “dels dogmatismes”.