El candidat afí al copríncep francès, Emmanuel Macron, Stéphane Vojetta, va guanyar finalment les eleccions legislatives franceses a Andorra, però amb un resultat més ajustat del que en principi es preveia. Un cop recomptat avui el vot telemàtic, va retrocedir del 74% al 71% de suports. El seu rival, Maxime da Silva, del Nou Front Popular, es va quedar amb el 29%, tres punts per sobre respecte al recompte parcial de diumenge. Dels 2.666 electors, van votar 966 persones, la majoria telemàticament (580), mentre que només 386 ho van fer presencialment a l’ambaixada. 120 sufragis van ser en blanc i 11, nuls.

Al conjunt de la circumscripció, també es va imposar Vojetta, però amb un percentatge més baix, un 61% dels sufragis. Da Silva es va enfilar fins al 38,5%. A l’urna de Barcelona (inclosa en la cinquena circumscripció, juntament amb Bilbao, Lisboa, Madrid i Mònaco), els resultats encara van ser més ajustats, amb un 54% del vot per al candidat pro Macron i un 46% per al representant del front d’esquerres.

Precisament l’aliança d’esquerres va sorprendre en les legislatives de França en imposar-se sobre l’extrema dreta del Reagrupament Nacional (RN), que partia com a favorit per esdevenir la primera força a l’Assemblea Nacional. Després que els ultres guanyessin la primera volta, el cordó sanitari es va imposar en la segona. L’aliança d’esquerres, amb 182 escons, es va situar com a primera força a la cambra, seguida del bloc de centre liderat per Macron, que es troba en segona posició amb 168 seients. El partit de Marine Le Pen queda com a tercera força amb 143 representants. Les eleccions deixen un escenari de difícil governabilitat en què cap dels blocs té majoria. Els Republicans –la dreta tradicional– es queda com a quarta força amb 60 escons a l’Assemblea Nacional, amb la seva aliança amb la resta de la dreta, mentre que l’altra esquerra n’obté 13 i n’hi ha 11 d’altres formacions. La participació es va situar aquest diumenge en el 67,5%, en la línia de la primera volta.

Amb aquest escenari postelectoral complicat, Macron ha rebutjat avui la dimissió del primer ministre, Gabriel Attal, i ha decidit mantenir-lo “de moment” al càrrec per “garantir l’estabilitat del país”. Així ho ha anunciat des de l’Elisi, després que el mateix Attal anunciés diumenge que presentaria la seva dimissió, una vegada s’havia confirmat la derrota dels partits que donaven suport al seu govern en la segona volta de les eleccions legislatives franceses. En la mateixa compareixença, Attal va assenyalar que “cap majoria absoluta pot ser dirigida pels extrems”.