Un total de 1.093,3 tones de matèria orgànica. Aquesta és la quantitat recollida durant el 2024 procedent de 129 productors (onze d’obligatoris i la resta voluntaris), que es van exportar a una planta de compostatge fora d’Andorra. Segons l’informe de departament de Medi Ambient corresponent a la gestió dels residus, cal destacar que durant l’any passat es va incorporar la recollida d’aquesta fracció a Encamp. Així doncs, 59 d’aquests productors són de la parrquia d’Andorra la Vella, 38 d’Escaldes-Engordany, setze de Sant Julià de Lòria i setze d’Encamp.
Part del compost generat arran del tractament d’aquesta matèria es va recuperar i es va posar a disposició dels comuns per utilitzar-lo en parcs i jardins.
Cal recordar que la recollida de la matèria orgànica es va introduir al país l’octubre del 2017 prop de grans productors. Així, els que es consideren singulars en prenen part de manera obligatòria (grans centres comercials) i altres amb caràcter voluntari (comerços, hotels, restaurants, escoles i l’hospital). L’any 2023, vista la implantació i el funcionament de la recollida i gestió d’aquesta fracció, es va licitar i adjudicar el nou contracte de recollida i gestió de la matèria orgànica prop de grans productors, amb la participació del Govern i de tots els comuns.
D’altra banda, per tal de complir els objectius marcats a la llei d’economia circular ‒assolir com a mínim fins al 55% de preparació per a la reutilització i el reciclatge dels residus urbans el 2025, fins al 60% el 2030 i fins al 65% el 2035‒ es planteja l’objectiu d’anar, de manera progressiva, impulsant la implantació d’aquesta recollida a tots els grans productors i, posteriorment, afegir-hi la recollida domèstica de la ciutadania.
En aquest sentit, cal recordar que el Govern va encarregar un estudi sobre la viabilitat de la valorització circular dels residus orgànics al país per al tractament d’aquests residus. D’aquesta anàlisi es deriva que la viabilitat d’una planta d’aquesta tipologia seria factible.
Seguint aquest camí, el 2024 es va licitar i adjudicar un estudi de més detall sobre les diferents fraccions que es podran biometanitzar, la implantació d’aquest sistema sobre el terreny, les instal·lacions necessàries i altres instal·lacions auxiliars per al correcte tractament, la gestió dels residus generats per la planta, els costos de la instal·lació i la sinergia amb les plantes properes.
Tal com es posa en relleu des de l’executiu, aquest estudi permetrà prendre una decisió sobre la viabilitat de la construcció d’aquesta instal·lació.