Una dona, al llarg de tota la seva vida fèrtil, pot generar al voltant de 180 kg de residus amb l’ús de tampons i compreses. El que són uns 17.000 productes d’higiene femenina d’un sol ús que acaben a l’abocador o directament al medi, on poden trigar fins a 500 anys a descompondre’s. Un paquet de compreses té tant plàstic com cinc bosses de supermercat. La Comissió Europea diu que els tampons i les compreses són el cinquè article de plàstic d’un sol ús que més es troba als oceans. Déu-n’hi-do l’impacte mediambiental i econòmic. En canvi, la dona que decideix fer servir calces i copes menstruals es calcula que generarà 2,4 kg de residus. Però també hi ha impacte en la salut, perquè a nivell sanitari els productes reutilitzables són més saludables.
És en aquest context, buscant minimitzar els residus, fomentar una societat més igualitària i disminuir la bretxa econòmica, trencar tabús sobre la menstruació i fomentar la salut menstrual com a part de la salut sexual i reproductiva, que el Govern ha engegat la campanya La meva menstruació, la meva decisió. Sostenibilitat, salut i estalvi, que té per objectiu promocionar els productes vinculats a la menstruació que siguin “reutilitzables per minimitzar els residus i garantir un accés lliure i equitatiu”, argumenta l’executiu. En aquesta campanya es repartiran calces i copes menstruals a les joves d’entre 12 i 35 anys. És a dir, se’n podran beneficiar al voltant d’11.800 dones, hi haurà calces i copes de diferents talles i el cost d’aquests productes per a l’Administració és d’uns 92.000 euros.
La campanya de moment es limita a edats més primerenques perquè es vol fomentar un canvi d’hàbits, explica el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal. És des del seu ministeri que s’impulsa la campanya, encara que s’hagi treballat transversalment amb Salut i la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana. Ara bé, no es descarta més endavant ampliar-ho a altres edats.
Les copes i calces menstruals es començaran a repartir el 18 de novembre, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus als diferents Punts d’Informació Juvenil de cada parròquia, i també als Centres d’Atenció Primària (CAP) durant la visita de les llevadores, que oferiran una atenció personalitzada. Així, el dilluns 18 de novembre es podran recollir les calces o la copa als CAP d’Escaldes-Engordany i de Sant Julià de Lòria, l’endemà es podrà anar a Andorra la Vella i Encamp, el dimecres a la Massana i altra vegada Escaldes-Engordany, el dijous a Ordino i al CAP de Ciutat de Valls d’Andorra la Vella, i finalment el divendres a Andorra la Vella, el Pas de la Casa i Canillo. Només caldrà facilitar el NIA (el número d’identificació administrativa, que coincideix amb el de la CASS) i l’entrega serà immediata, sempre que es disposi d’unitats i fins a exhaurir existències. Es lliurarà un producte per persona.
La campanya, que compta amb la participació del Fòrum Nacional de la Joventut, “és transversal perquè fomenta la sostenibilitat, amb productes reutilitzables que permeten respectar l’entorn, i es garanteix el lliure accés a aquests productes reduint la bretxa econòmica”, ha manifestat Casal durant la presentació de la campanya. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, ha apuntat que alhora “aconseguim fomentar la salut i sensibilitzar sobre els cicles menstruals amb informació veraç i que permeti conèixer i fer un bon ús dels productes”. Per la seva banda, la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, ha emfatitzat que “fem un pas més per trencar barreres i construir una societat més equilibrada i justa”.