Certa estupefacció i disgust havia causat, i així ho expressaven les xarxes socials, la desaparició de les últimes pageses que quedaven al mercat de la Seu d’Urgell. La decisió, no obstant això, no és gratuïta, argumenta la regidora responsable de l’àrea, Gemma Tó: “Ho hem hagut de fer per un tema de salut pública, atès que una persona que els va comprar un aliment es va intoxicar. I és clar, davant d’això no podem mirar cap a un altre costat”, argumenta, per insistir que “amb la salut no es pot jugar”.
La decisió, confirma la tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, és definitiva, i les venedores –conegudes com a pageses– que comercialitzaven directament la seva producció diguem-ne domèstica, no tornaran a la plaça Patalín. Era una situació fora de normativa sobre la qual el consistori anava fent els ulls grossos per tradició, però a la qual ara s’hi ha posat el punt final, afirma Tó. “L’ordenança és molt clara al respecte”, insisteix, i aquests llocs de venda no complien “cap requisit, però per deferència es deixava” que s’hi instalessin. “Però a partir d’ara ja no poden”. És una decisió definitiva, hi afegeix, “i més ara que aquest any s’ha fer la renovació de places després de quinze anys”, un procés en el qual serà necessari exigir als comerciants que s’instal·len al mercat que tinguin al dia tota la documentació necessària i els permisos en regla per a la seva activitat.
Podrien les pageses també optar-hi? Evidentment. Però sense cap diferència en el compliment d’aquests requeriments, puntualitza Tó. En el seu cas, no obstant això, matisa la regidora, “haurien d’entrar a concurs de les places que quedin per cobrir; no es tractaria d’una renovació, perquè com que a dia d’avui no compleixen amb els requisits, no es pot renovar res”.
Requisits
Les exigències que han de complir es poden consultar a la pàgina web municipal, però bàsicament, recorda la tinent d’alcalde, “per sentit comú els requisits principals són ser autònom, tenir llicència d’activitats i assegurança de responsabilitat civil”.
La presència de les esmentades pageses ha estat una tradició arrelada al mercat de la capital alturgellenca, una tradició que, en realitat, havia anat de capa caiguda els últims temps, i del gruix de venedors que s’instal·laven fa uns anys, ocupant bona part de la plaça Patalín, des de fa ja un temps a penes se’n deixaven veure un parell o tres.