El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres l’adjudicació definitiva dels treballs de la fase dos de millora i confort al refugi guardat del Comapedrosa, segons ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha detallat que el concurs públic ha recaigut sobre l’empresa Construccions Purroy per un import de 245.213,20 euros i hi ha un termini de tres mesos d’execució.
La segona fase de les obres permetrà renovar el sistema actual fotovoltaic per un de més eficient, ja que l’actual ja arriba al final de la seva vida útil i també s’impulsarà el canvi de finestres per substituir les que hi ha ara de fusta per unes de PVC més eficients tèrmicament. En la primera fase, les obres van permetre la instal·lació de vàters secs a l’exterior del refugi i d’un grup electrogen amb motor de gas (per substituir l’anterior que era de gasoil).
El Govern continua apostant per impulsar la xarxa de refugis guardats que permet donar la volta al país de forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient. El refugi és un punt de referència, d’avituallament i de descans pels excursionistes i pels muntanyencs. A més, també és un punt d’informació sobre els paisatges, les zones humides i la biodiversitat. Cal recordar que gràcies a la participació andorrana en un projecte europeu, actualment ja es disposa d’un espai web que permet millorar la connexió, la gestió de les reserves i allotjament i el coneixement de tots els refugis de muntanya guardats dels Pirineus, inclosos els andorrans.
Adjudicada la implementació dels plans de recuperació d'ocells accipitriformes
D'altra banda, el Govern ha aprovat també l’adjudicació de tres plans de recuperació d’espècies d’ocells accipitriformes. En concret, l’executiu encarrega a l’empresa Biologia i Comunicació l’aplicació dels plans de recuperació de l’àguila daurada, el trencalòs i el voltor negre, totes tres espècies en perill d’extinció. Aquesta decisió segueix la línia estratègica del ministeri, que té com a objectiu global tirar endavant els plans de recuperació de les espècies protegides declarades en perill d’extinció per tal d’aturar la regressió generalitzada que han sofert aquestes espècies i augmentar-ne els efectius poblacionals. L’objectiu és continuar preservant i potenciant la fauna del país, així com els seus hàbitats.
La base del treball tècnic és el Reglament d’espècies de fauna protegides que llista les espècies en els diferents nivells de protecció (extingides, en perill d’extinció, amenaçades i protegides). Els plans de recuperació previstos en la llei de conservació del medi natural, biodiversitat i paisatge tenen com a objectiu analitzar la situació de les espècies en perill d’extinció, així com les causes de la seva situació. L’aplicació delimita i programa les accions i actuacions necessàries per conservar i recuperar les poblacions o els hàbitats.
Els plans estan impulsats amb base científica d’experts i també han estat validats prèviament per la Comissió de coordinació i desenvolupament de l’estratègia nacional de la biodiversitat (Cenba), que està constituïda per representants de Govern, dels set comuns, dels agricultors i ramaders, de la Facip, de direccions de les estacions d’esquí, d’associacions de defensa de la natura, d’entitats de recerca i de federacions de vehicles motoritzats.
L’adjudicació dels plans de les tres espècies d’ocells ha recaigut a l’empresa Biologia i Comunicació per un import total i plurianual (fins al 2028) de 139.507,50 euros.