Els resultats comptables de Camprabassa durant el 2022 han injectat cert optimisme amb el futur del parc, però els seus responsables prefereixen no fer volar coloms i apel·len a la “prudència”. “L’evolució és positiva i podem dir que les xifres són menys dolentes que abans”, reconeix el director general del parc, Xabier Ajona, que deixa clar que “encara no estem tan bé com hauríem d’estar”.


Els més de 4,8 milions d’euros de facturació assolits l’exercici passat marquen un rècord, també els més de 300.000 euros d’EBITDA, i es reconeix el fet que s’ha pogut reduir l’aportació comunal i que per primera vegada la societat paga cànon al Comú. Però també el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, deixa clar que “no estem molt bé, només millor”. I és que reconeix que “el que ens agradaria és que un cop tancat tot, sumant els cànons i les amortitzacions, el resultat fos positiu, i això es preveu per al 2025”. “Molt camí per recórrer, doncs, per arribar a ser autònoms”, assenyala també Ajona.


Així, tant l’un com l’altre apunten que cal “seguir treballant” i evolucionar, tot “desenvolupant el producte, millorant el servei i captant nous nínxols de mercat que ens permetin treballar més durant diferents períodes de l’any”. Un exemple, segons Ajona, és la Granja de les emocions, que ha ajudat a treballar “molt més” durant la primavera, malgrat que aquest any el temps faci la guitza. 


De fet, el director general del parc també posa en valor que s’hagi pogut reduir la dependència dels ingressos de l’estiu. “Històricament els guanys dels mesos d’estiu suposaven el 85% del total d’ingressos, mentre que la resta de l’any era un 15%”, detalla, assenyalant que gràcies als canvis introduïts els últims tres anys, s’ha aconseguit començar a canviar la situació: “Avui l’estiu ja només és el 60% dels ingressos i la resta de l’any, el 40%”, per la qual cosa conclou que “això significa que estem desestacionalitzant. Es va en la línia, doncs, d’assolir un dels objectius previstos i a més “ens permet tenir un equip fix cada cop més format i conscienciat del que fem”.

Millor del previst
Un altre dels elements que es posen en relleu és el fet d’haver aconseguit millorar les xifres previstes en el pla de reestructuració financera. “Hi havia gent que dubtava si assoliríem les xifres i la realitat és que els números que hem presentat el 2022 són els que s’havien previst per al 2024. Ens hem avançat més d’un any en el que havíem dit que faríem”, va explicar Ajona. Majoral ho veu com una “molt bona notícia” i llança un dard cap als que “continuen amb la voluntat de voler-s’ho carregar i no sé massa per què”. Des del seu punt de vista, “el projecte de la nova direcció arrenca amb unes previsions, un canvi de rumb, un pla financer i una bona expectativa”. 


El director del parc també remarca que l’EBITDA assolit i el fet d’haver pogut retornar deute, demostren “una evolució positiva”. “Si mirem anys enrere amb aportacions del Comú des més d’un milió d’euros, veiem que les coses han canviat molt i estem en una situació molt diferent”, destaca.


És el conjunt de tots aquestes elements el que el fa ser “optimista”. “Ho soc perquè hi ha unes xifres al darrere des del canvi de direcció i s’està demostrant que el parc té molt recorregut i s’ha d’aprofitar. Calen més canvis, però soc optimista perquè el que vam escriure, s’està complint amb escreix”, va manifestar el cònsol.


I els canvis que apunta van lligats inevitablement a “inversions”. Per aquest motiu es descarta reduir les aportacions comunals més ràpid del previst, encara que els números siguin millors que els recollits al pla financer. “Si aquest any el Comú no hagués aportat els 400.000 euros previstos, la societat hauria aguantat, però hauria anat en detriment de la inversió”, va assenyalar Majoral, que va advertir que “si no invertim, ens trobarem com vam estar el 2020, que es venia d’uns anys sense inversió i ho vam haver de fer tot de cop”. Per tant, considera que “no fer les aportacions impedint la inversió va en contra del projecte”.