Tenir menys diners (59,7%), els problemes de salut o no poder valer-se per si mateix (32,6%) i el deteriorament físic i l’envelliment de l’organisme (23,2%) són els tres principals aspectes que més preocupen a la població en relació a la pròpia vellesa. Així ho reflecteix la segona enquesta semestral del 2015 de l’Observatori d’Andorra realitzada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), que va incloure un apartat amb diverses preguntes sobre la gent gran a petició del Comitè Olímpic.
La majoria dels enquestats, un 52,4%, manifesta, però, que els preocupa poc o gens la seva pròpia vellesa, mentre que un 47,6% afirma que els preocupa molt o bastant. Entre les persones d’aquest segon grup, destaquen també els que esmenten les pensions baixes (15,6%) i el fet de deixar de sentir-se útils (11,8%) com a qüestions que més els preocupen, mentre que en menor proporció hi ha aquells que diuen que els preocupa la soledat (4,5%), el deteriorament intel·lectual (1,8%) i la tristesa de perdre familiars i amics (1,6%).
Tant els homes com les dones situen en primer lloc la preocupació per tenir menys diners, tot i que són més els homes (67%) que les dones (54%) els que ho diuen. Pel que fa als problemes de salut, s’hi refereixen més les dones que els homes, amb un 37% i un 28%, respectivament. A les dones els preocupa també més el deteriorament físic (un 25% enfront del 21% dels homes), la jubilació (16% i 7%) i la soledat (6% i 2,5%), mentre que les pensions baixes preocupen més els homes (23%) que les dones (9%). Tenir menys diners preocupa tots els grups d’edat, menys entre els enquestats de més de
60 anys, que donen més importància als problemes de salut.
L’enquesta del CRES, efectuada a través del telèfon a 722 persones escollides de manera aleatòria, pregunta també sobre com es comporta la societat amb la gent gran. Així, un 46% de la població considera que regular i un 43% afirma que bé, mentre que només un 11% troba que s’hi comporta malament.
D’altra banda, a un 35,6% dels enquestats li preocupa bastant que hi hagi una part cada vegada més important de la població de gent gran, un 30% contesta que poc i un 26,7% que gens. Els joves de 18 a 29 anys són a qui menys preocupa que hi hagi més gent que formi part d’aquest col·lectiu (un 32% molt o bastant i un 68% poc o gens). Així mateix, la majoria de les persones enquestades, un 53%, no considera que la gent gran suposi una càrrega, tot i que un 41,2% afirma que depèn de la persona. Entre les raons per les quals es pensa que una persona és gran, el 30,9% parla del deteriorament de la salut, un 25,5% de l’edat, un 14,2% de la manera de ser o pensar i un 13,8% de la jubilació.
Per una part molt important de la població, el 42%, considerar que una persona pertany a la gent gran no depèn de l’edat, mentre que la resta creuen que es pertany a aquest col·lectiu a partir dels 65 anys.
D’altra banda, l’enquesta desmantella alguns dels tòpics socials en relació a la tercera edat. Així, més del 81% dels enquestats es manifesten més aviat en desacord amb l’afirmació que la gent gran no té obligacions i responsabilitats. Un 80,5% considera que ajuden la seva família i altres persones, un 72% creu que les persones grans són actives i gaudeixen del seu temps lliure i un 72,4% que tenen capacitat per aprendre coses noves. Això sí, un 45,6% afirma que estan d’acord que a mesura que ens fem grans el nostre caràcter es torna més rígid i inflexible, si bé el 31,5% creu que això depèn de la persona.