La Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic preveu que a partir del 2020 els edificis de nova planta hauran de tenir un consum d’energia quasi nul, fet que obliga les edificacions a disposar a partir d’ara d’un bon aïllament i una bona estanquitat. Aquesta normativa, però, està comportant cert rebombori. I és que el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha registrat durant aquest mes de desembre una “allau” de projectes per visar perquè els propietaris tenen por d’un encariment del preu de l’obra. És per això que un volum important de sol·licituds d’obra nova s’han entrat abans d’acabar l’any per evitar el compliment dels nous requisits. Tanta ha estat l’activitat que els serveis del col·legi han hagut de treballar més per poder enllestir la gran quantitat de feina.


Per la degana del Col·legi d’Arquitectes, Zaira Nadal, aquest comportament és un error, ja que la normativa suposarà tenir edificis de més qualitat. Així, tot i que accepta que l’obra sortirà “una mica més cara”, remarca que l’edifici balanç zero ha de tenir un retorn en les despeses de calefacció. De fet, fins i tot es pot arribar a eliminar-la, subratlla.  


Paral·lelament, l’entitat professional ha estat treballant amb el Govern en el desenvolupament dels reglaments que es desprenen de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. La qüestió és que en aïllar tan bé pot fer que es construeixin edificis insalubres. Per garantir-ne la salubritat i al mateix temps mantenir el consum baix d’energia, s’ha definit a la normativa com han de ser les vetilacions, l’estanquitat de l’edifici i els ponts tèrmics (com ara les finestres o els balcons, que suposen una discontinuïtat en l’aïllament i, per tant, són punts que cal tractar de forma especial). En aquesta tasca, els arquitectes han constatat que les instal·lacions necessàries per garantir les ventilacions de la construcció requereixen més fals sostre. Això suposa un problema amb la legislació en vigor, ja que d’una banda s’ha de complir amb l’alçada de 2,50 metres de la planta i, de l’altra, no es pot superar l’alçada màxima de coberta que fixen les normatives urbanístiques. Per tant, els professionals van comprovar que no hi ha suficient espai per fer-hi passar aquests equips. Arran d’això es va constituir una taula de treball amb la participació dels comuns, el Govern, els arquitectes i els enginyers per intentar-hi trobar una solució i es va arribar a l’acord d’introduir una modificació a l’altura màxima de coberta per tal d’incrementar-la, donant així més aire a les instal·lacions. Nadal va deixar clar que això no podrà comportar més edificabilitat.


La degana del Col·legi d’Arquitectes va destacar que els tècnics estan preparats per l’entrada en vigor de les noves exigències relatives a les edificacions de balanç zero. Remarca que més de la meitat dels arquitectes s’han format en la matèria i que ara s’organitzarà un nou curs per la resta de professionals. Nadal també va assenyalar que el Govern està molt sensibilitzat en aquesta qüestió com també ho estan els comuns, que ja s’han compromès a adequar les normes. Quant als constructors, s’han celebrat reunions conjuntes amb els professionals de l’arquitectura i amb Medi Ambient i s’han organitzat formacions per als operaris de la construcció. Per la degana del COAA, la part que falla són els propietaris. Troba a faltar conscienciació d’aquests amb relació als edificis balanç zero, “que ho vegin com una cosa bona”, al mateix temps que insisteix que la por expressada per aquests a finals d’aquest any no està fonamentada. Apunta que els professionals del sector també tenen eines per sensibilitzar els clients. Recordar-los que una casa balanç zero suposa més confort i més estalvi d’energia. “Fent pedagogia es pot arribar a convèncer”, va concloure. En els edificis balanç zero es fa èmfasi en l’aïllament i l’estanquitat de l’edificació. A més, amb una maquinària amb un consum mínim d’energia s’escalfa l’aire fred de l’exterior amb la calor de l’aire interior.