Tot i que la millora de l’activitat i la recuperació de la mobilitat del tercer trimestre del 2021 han permès esmorteir part dels impactes de les restriccions de mobilitat per la pandèmia del primer quadrimestre de l’any i millorar “significativament” les xifres, Andorra Telecom va tancar el tercer trimestre de l’any passat amb uns ingressos un 5% inferiors als previstos, segons es desprèn dels informes de liquidació pressupostària i d’estats financers de la companyia a 30 de setembre, que la parapública ha fet arribar al Consell General. 
Així, a 30 de setembre del 2021, Andorra Telecom havia liquidat fins a 58,5 milions d’euros d’ingressos corrents, el 71% dels que la companyia preveia per a tot l’any (82,1 milions) però 3,2 milions menys del que estimava ingressar. Des de la companyia s’explica aquest menyscapte per la caiguda dels ingressos en concepte de roaming que “continuen fortament marcats per la davallada de l’activitat turística dels primers mesos de l’any” i que “enregistren una reducció acumulada de 2,8 milions d’euros respecte del mateix període del 2020”, és a dir, un 17% menys.
I és que fins a 30 de setembre, Andorra Telecom havia ingressat per roaming 13,7 milions d’euros, 4,5 milions menys respecte als 18,1 que preveia recaptar, i també una quantitat inferior pel que fa als 16,4 milions que es van ingressar pel mateix concepte en els primers nou mesos del 2020.
En canvi, la facturació del negoci domèstic va millorar en un 3,5%, 1,5 milions d’euros, en relació amb els nous primers mesos de l’any anterior, quan es van aplicar descomptes excepcionals a clients per valor d’1,4 milions d’euros. De fet, l’any passat, la companyia va seguir aplicant descomptes i bonificacions sobre els serveis per pal·liar els efectes econòmics i socials de la pandèmia sobre empreses i famílies en situació de vulnerabilitat, unes mesures que van suposar fins al 30 de setembre una reducció d’ingressos de 425.000 euros. La facturació del negoci domèstic també va millorar en un 3,1% (1,3 milions d’euros) les previsions per aquest període. 
Tot i això, la bona marxa del negoci domèstic no va permetre compensar la davallada en la facturació provocada pel roaming, que va suposar una pèrdua neta d’ingressos d’un milió d’euros quant a l’exercici 2020 i de pràcticament 3,5 milions respecte al pressupostat.
Pel que fa a les despeses corrents, en els nou primers mesos del 2021 es van liquidar fins a 29,1 milions, el 67% de les previstes per a l’exercici. D’aquestes, destaquen els 9,8 milions corresponents a despeses de personal, el 67% del total pressupostat en aquest capítol, una quantitat un 7% inferior a la prevista com a conseqüència principalment que no s’han cobert les baixes de personal.
Quant al capítol 2, consums de béns corrents i serveis, es van liquidar 17,2 milions, el 67% del pressupostat, i des de la companyia es destaca els estalvis assolits en les partides de costos de continguts, un 22% menys, reparacions i manteniments, amb un estalvi del 15% i de la dotació prevista per a treballs realitzats per altres empreses, un 33% menys.
Des de la companyia, com es posa de manifest en l’informe de gestió que s’inclou a l’informe dels estats financers, es remarca “l’esforç molt important de contenció de la despesa” que s’ha fet per tal de mirar d’“atenuar” la davallada d’ingressos. I en aquest sentit, es destaca la reducció del 14,6% dels costos d’aprovisionament, gràcies a les negociacions dutes a terme que “han permès sumar estalvis per import d’un milió d’euros respecte a l’any 2020”.
D’aquesta manera, s’incideix que els diferents estalvis han permès disminuir la despesa d’explotació en un 2,4% respecte a l’exercici 2020 i que aquesta reducció suposa un estalvi del 10,6% (4,9 milions d’euros)pel que fa al pressupost. També es destaca la reducció de costos en la partida destinada als subministraments, un 16,9%, a la publicitat i relacions públiques, un 30,8%, així com de les despeses de reparacions i conservació, un 13,9%. 
Així, el saldo net liquidat de les operacions corrents era a 30 de setembre passat de 29,4 milions, el 76% del total pressupostat, un resultat que finança íntegrament les operacions de capital, on s’han liquidat 23,6 milions, 17,1 dels quals corresponents a transferències de capital en concepte de distribució de dividends i 6,5 milions d’inversions. Precisament aquest darrer capítol representa una liquidació del 31% del previst si bé ja “s’han autoritzat i compromès un 66% del total dels crèdits pressupostats”.

Superàvit de 5,8 milions
Per tot plegat, el resultat pressupostari a 30 de setembre es va tancar amb un superàvit 5,8 milions d’euros, quantitat que es redueix en gairebé 4 milions conseqüència de la variació neta dels actius financers i que deixa un superàvit de finançament d’1,8 milions a tancament del tercer trimestre.
Així, i un cop tingudes en compte les partides del compte de resultats no incloses en el pressupost, Andorra Telecom tanca els comptes dels nou primers mesos de l’any amb un resultat net de 17,3 milions d’euros, un 11% superior (1,7 milions) a l’obtingut en el mateix període de l’exercici 2020 i un 17% més (2,5 milions) respecte a les xifres que s’havien pressupostat.
Cal recordar que el pressupost inicial per a l’exercici 2021 era inicialment de 92,2 milions d’euros, si bé es va elevar fins als 101,4 després d’afegir modificacions pressupostàries per un import de 9,2 milions en concepte de reconduccions de l’exercici 2020.