La voluntat del Govern perquè el futur museu nacional es construeixi a la parcel·la de Prada Casadet, just davant de l’edifici administratiu, a Andorra la Vella, ha tornat a prendre protagonisme precisament avui, ja que en aquest terreny s’hi ha celebrat la tradicional calçotada, amb la participació de cuiners i autoritats de Valls. En aquest sentit, la cònsol menor de la capital, Olalla Losada, ha apressat al Govern sobre la necessitat de presentar un projecte concret i definit per a aquesta infraestructura, perquè, en cas contrari, com que disposen de diferents possibilitats sobre la taula, es podrien decantar per una altra opció que pugui ser satisfactòria per als interessos de la parròquia.

“El que tenim molt clar és que, s’hi faci el que s’acabi fent, ho decidirà el Comú d’Andorra la Vella i no altres administracions implicades”, ha emfatitzat Losada just abans de menjar-se la seva ració de calçots en referència clara al Govern. Segons Losada, “estem estudiant les diferents opcions que ens han arribat, i sempre escollirem la que creiem que és més bona per la gent de la parròquia, i si és també per al país, doncs fantàstic, però sobretot per la gent de la parròquia”.

La parcel·la de Prada Casadet més propera a l’edifici administratiu és propietat del Comú (on ara hi ha un aparcament), mentre des de la meitat, més o menys, al passeig del Riu (on abans hi havia la plaça de Braus, la seu del COEX i l’espai de vacunació durant la pandèmia), és una propietat privada, amb un lloguer per part del Comú. Ara mateix, la corporació té sobre la taula diferents idees de la part privada i d’altres de l’administració pública. 

“Nosaltres hem de vetllar perquè el que hi acabem posant aquí sigui una infraestructura que faci servir la gent de la parròquia, i si entremig d’aquest projecte de museu que ha d’arribar, n’hi hagués un altre que ens semblés més interessant per la nostra gent, el tiraríem endavant”, ha avisat la cònsol menor.

En aquest sentit, segons Losada, “s’ha dit que es volia posar un museu nacional i altres propostes, s’han mantingut converses amb el Govern, però per poder-ho valorar com cal necessitem que aquesta idea estigui ben redactada i sigui un projecte en ferm, amb objectius i valoracions”. Per això, “hem demanat més reunions per materialitzar el traspàs de les idees a projecte definitiu, però de moment això encara no ho tenim”, ha lamentat la cònsol menor d’Andorra la Vella.

Sis mil calçots i sis-centes botifarres
Després que fa quinze dies s’ajornés per la previsió encertada de pluja, la calçotada popular s'ha celebrat avui acompanyada de bon temps. Uns 500 comensals que han comprat el tiquet a 8 euros, que incloïa 10 calçots, salsa, pitet, pa, botifarra, carquinyolis de postres, aigua i vi, tot i que hi havia gènere per a 600 persones, amb 6.000 calçots i 600 botifarres.

Vuit cuiners de Valls van arribar dissabte a Andorra la Vella per començar a preparar-ho tot, amb l’ajuda dels escudellaries de la capital. Cada any fan l’intercanvi: escudella a Valls i calçotada a la capital. En Josep Ramon, el més alt de la colla i amb la barretina al cap, era el mestre de cerimònies. “Hem començat a les nou del matí i estarem fent brasa fins a quarts de tres, preparant uns calçots que són denominació d’origen de Valls, als quals hem tallat l’arrel i una mica la cua”, explicava en plena preparació, amb el fum que es deixava notar ben fort. “Jo prefereixo l’escudella, però és cert que els calçots donen molt de joc, fan equip i comunitat, perquè tots ens posem el pitet, hi ha el punt de saber-ne menjar i fer pinya”, afirmava la cònsol menor.