El ministeri de Cultura, Joventut i Esports, i més concretament el Servei de Política Lingüística, ha convocat un concurs públic per elaborar una nova campanya de sensibilització per promoure l’ús del català. En aquesta ocasió, l’objectiu de la campanya, que s’allargarà tres setmanes i es farà sobretot a través d’internet, és que els catalanoparlants no canviïn d’idioma si l’interlocutor els respon en una altra llengua.

Segons s’exposa en el plec de bases, el que motiva el concurs és el fet que el 75% de les persones que inicien una conversa en català canvien de llengua quan l’interlocutor els respon en una altra, tal com es desprèn de les enquestes de coneixements i usos lingüístics. El Servei de Política Lingüística considera que “aquest fet va en detriment de l’ús de la llengua oficial en alguns àmbits i també comporta que molts aprenents tinguin dificultats afegides per consolidar els seus coneixements”. Així, es vol que la campanya transmeti “la importància de mantenir el català en les converses, perquè la llengua és responsabilitat dels seus parlants, i cal reivindicar-la i donar-li valor social, especialment a Andorra, que és l’únic país del món en què el català és l’única llengua oficial”.

És en aquesta línia que es pretén que la campanya trenqui prejudicis i mites i transmeti idees com ara que canviar d’idioma dificulta que les persones que volen aprendre el català el puguin practicar; que “no és de mala educació” continuar parlant el català, que “serveix per reconèixer l’esforç que fa l’interlocutor i per afavorir-ne la integració a la societat andorrana”; que el català “és una llengua viva, útil i necessària” per comunicar-se a Andorra i en altres territoris; i que canviar de llengua “per l’aspecte de l’interlocutor o per l’accent implica perpetuar prejudicis”.

Es vol també que la campanya presenti situacions “reals o versemblants de comunicació entre persones catalanoparlants i no catalanoparlants” i que es plantegi “en clau positiva”. 

La campanya s’ha de dirigir especialment als catalanoparlants d’entre 15 i 34 anys, que són els que més canvien de llengua, segons l’última enquesta de coneixements i usos lingüístics. Aquest públic potencial, porta a enfocar la campanya en mitjans de comunicació digitals, tant premsa com xarxes socials, així com ràdio, televisió i cinema, i “es valorarà la inclusió de plataformes, suports i formats innovadors, originals i que s’ajustin al públic objectiu”. Entre els resultats que s’esperen hi ha el d’assolir un abast total de tota la campanya a Instagram de 600.000 impressions, de 400.000 a TikTok i 300.000 a Facebook, a més d’un milió a Google Ads i YouTube, per exemple. 

El preu estimat dels treballs és de 30.000 euros amb impostos inclosos, i les empreses interessades a participar-hi tenen fins al 25 de setembre per fer arribar les seves ofertes a través de la nova plataforma de contractació del sector públic en horari d’atenció al públic. L’obertura dels sobres també es farà mitjançant la plataforma el 29 de setembre a les 11 hores. 

Aquest és un concurs nacional, amb modalitat de tramitació ordinària i procediment de contractació obert.