El Comú de Canillo ha celebrat aquesta tarda la sessió de Consell Sabut per arrendar els hostals en el qual destaquen diferents adjudicacions entre elles la dels treballs d’urbanització al carrer Regí de Soldeu amb un cost d’1,4 milions d’euros. Està previst que les obres s’iniciïn aquest mes i tinguin una durada aproximada de 8 mesos. El carrer facilitarà la circular entre la carretera general i l’aparcament del Regí. Aquestes obres també serviran per condicionar i fer l’embelliment de l’accés entre aquest aparcament i la plataforma fins a arribar al peu del telecabina.

També provinent de la Comissió d’Obres, Embelliment, Gestió d’Infraestructures i Via Pública s’ha aprovat l’adjudicació per a la rehabilitació de Casa Federico per un import de 270.000 euros. Es tracta de l’antic edifici situat al centre històric de Canillo que va comptar amb el primer molí de farina elèctric d’Andorra. El projecte, iniciat en l’anterior mandat amb l’adquisició de l’immoble catalogat com a bé de protecció per part del Comú de Canillo, seguirà una reforma integral en la qual es restauraran la coberta, la façana, el paviment, els murs de pedra, l’antic molí, la modificació del forjat i la incorporació de l'electricitat i la calefacció. El procediment de restauració que es realitzarà serà el mètode tradicional. El futur edifici tindrà ús de botiga de productes autòctons, agrícoles i artesanals de la parròquia de Canillo. Es preveu que aquest espai comercial estigui operatiu a finals d’any.

Pel que fa a patrimoni cultural, el Comú ha aprovat l’atorgament de subvencions en l’àmbit de la pedra seca amb la creació d’una ordinació que estableix els criteris i procediments per a la concessió d’ajuts econòmics per realitzar accions de restauració, conservació, consolidació de murs existents. L’any 2018 la UNESCO va reconèixer l’art de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial. Dos anys més tard, aquest mateix reconeixement es va constituir a Andorra. El 2023, el Principat es va unir a la candidatura d’ampliació de l’art de la construcció en pedra seca per tal que sigui inclòs dins la llista representativa del Patrimoni cultural immaterial. Es preveu que a finals d’aquest any, en una assemblea intergovernamental que tindrà lloc a Paraguai, s’anunciï la decisió de la UNESCO amb relació a aquesta demanda.

Així doncs, el Comú de Canillo, seguint el programa electoral previst ha elaborat aquesta ordinació per promoure i contribuir en el foment de la tradicional arquitectura en pedra seca de gran importància als paisatges rurals. En aquest sentit, el cònsol de Canillo, Jordi Alcobé ha destacat el fet de “preservar el llegat dels nostres avantpassats i de conservar l’estètica que ens van deixar”.



Autorització a ENSISA

Un altre dels tràmits realitzats durant la sessió ha estat l’autorització a ENSISA per constituir nous préstecs hipotecaris per fer front a les inversions a la zona del Seig del sector Canillo de Grandvalira (6,7 milions d’euros), així com a altres inversions per a la temporada de neu 2024-25 (6,7 milions d’euros), tots dos a retornar en deu anys. A més, la corporació també ha aprovat la novació de la pòlissa de crèdit per un import de 22 milions d’euros amb un termini de tres anys per fer front a les necessitats de circulant. 


Execució segon trimestre

La corporació comunal ha presentat la liquidació pressupostària del segon trimestre del 2024 que es tanca amb unes despeses de més de prop de 5,9 milions i uns ingressos liquidats de 13,8 milions d’euros, fet que en resulta un resultat positiu sense romanents de més de 7,9 milions d’euros.

Una de les decisions acordades aquesta tarda també ha estat la substitució del reglament del Servei d’Arxiu del Comú de Canillo del 2013 per un que d’adeqüi a les necessitats actuals pel que fa a la creixent complexitat de l’evolució de l’administració en la implantació de l’administració electrònica. El reglament recull la necessitat d’implantar un sistema de gestió documental en suport electrònic que faciliti la gestió i tramitació dels documents administratius de forma estructurada i ordenada i el seu arxiu de forma automàtica. Al mateix temps ha de contribuir a la millora de l’arxiu de la documentació física generada amb anterioritat. A més, també valora la documentació generada pel Comú de Canillo com a patrimoni documental i com a suport per a treballs de recerca històrica i per a activitats culturals.