El Col·legi de Metges (COMA) no ha rebut cap proposta de sanció per a cap professional que hagués fet un ús abusiu de les visites no presencials. Així ho ha assegurat el secretari de la junta del Col·legi, Manel Linares, que exposa que “sabem des de fa mesos” que la CASS volia revisar l’activitat d’alguns professionals que superaven un percentatge de visites telemàtiques que “ells han establert de manera discrecional”. Amb tot, assegura que el col·lectiu està “molest” amb les declaracions fetes des de la CASS, en relació amb els 15 professionals de qui va dir que estava revisant l’activitat, i defensa la utilitat de les visites no presencials i com han estat de gran ajuda per evitar “col·lapsar” el sistema en el marc de la pandèmia.

“Pensem que les declaracions de la CASS són molt desafortunades”, exposa Linares, que va remarcar que la parapública ha actuat fixant un percentatge de visites no presencials excessiu totalment “discrecional” i no basat “en cap criteri científic”. En canvi, defensa, “nosaltres tenim un suport científic tant de publicacions prepandèmia com postpandèmia” sobre “els beneficis de les visites no presencials” i que alguns estudis asseguren que en atenció primària “fins a un 70% de les visites poden ser no presencials”. En aquest sentit destaca que aquesta modalitat permet “un estalvi de despesa indirecta important” o que algú “no ha de deixar d’anar a la feina perquè el metge li comuniqui els resultats d’una analítica”.

Des del COMA, doncs, s’argumenta que “qualsevol acte que sigui susceptible d’investigació s’ha d’insvestigar, però no  pot esquitxar tot un col·lectiu una possible, perquè no està demostrada, irregularitat amb les visites no presencials”. D’aquesta manera, suposa que si s’hagués pogut comprovar alguna activitat anòmala ja se’ls hauria comunicat. “A nosaltres només se’ns faciliten dades anonimitzades, veiem els percentatges però no sabem qui els té. Que després es demanin les explicacions oportunes a cada professional, si s’ha de fer, no ens sembla malament, però acusar abans de tenir proves no hauria de ser la manera de fer habitual”.

Linares deixa clar que “no som corporativistes” i per tant, “si hi ha algun professional que ha exercit malament aquesta modalitat i es demostra, se l’ha de sancionar”, però en referència al cas que va transcendir als mitjans adverteix que “hi ha molta cosa que no es va dir. Hi ha molta informació que s’ha obviat i que probablement sigui transcendental. La investigació està en curs i ja s’aclarirà”.

D’altra banda, Linares apunta que des del COMA “no tenim els mitjans ni la capacitat per veure si tothom ha fet el que mana el decret” que regula les visites telemàtiques, però recorda que és “l’entitat de pagament qui ha de tenir els mecanismes de supervisió, avaluació i auditoria”. Sobre la possibilitat de posar en marxa altres mecanismes de control, recorda que a l’inici de la pandèmia “des del COMA ja vam buscar una solució”, mirant de trobar una plataforma telemàtica que assegurés la confidencialitat de les dades del pacient. Després d’analitzar tres propostes diferents, la que es va considerar més adient es va traslladar al ministeri de Salut, que com que estava en procés de creació de l’app de salut els va proposar d’integrar-la aquí. Per fer-ho es va fer un concurs públic i ja fa mesos que està adjudicat però la plataforma encara no funciona”.

Els metges consideren aquesta plataforma una “eina bàsica que permetria una auditoria contínua”, ja que amb un sol clic saps “quan t’has connectat i quant temps has estat parlant”, fet que evitaria donar peu a sospites com les que hi ha ara.

El secretari del COMA també explica que si bé comparteixen amb la CASS que la videoconsulta “seria l’ideal, tampoc hem de crear una bretxa digital amb aquella gent que no estigui molt posada en les noves tecnologies”, per això la plataforma també contempla la possibilitat de visites no presencials mitjançant una trucada.

Linares admet que “ens preocupa la imatge que es pot donar del col·lectiu” i també estan preocupats perquè les consultes telemàtiques “han estat una eina que ha permès que siguem dels pocs països on la sanitat no ha col·lapsat. I no només per la medicina telemàtica, també perquè els professionals liberals des del març del 2020 no hem tingut caps de setmana, ni festius ni hora de tancament”.

Finalment, recorda que el funcionament de les visites no presencials està regulat per decret. Tot i així, no pot concretar si tots els professionals informen els seus pacients que, per exemple, la trucada que els estan fent és una visita no presencial i que per tant, n’hauran d’abonar el cost tal com està previst.