Andorra es marca un objectiu més ambiciós i vol reduir un 63% les emissions de CO2 de cara el 2035 en relació al pic que es va registrar el 2005. Aquest és el contingut de la tercera Contribució Determinada a nivell Nacional per fer front a la lluita contra el canvi climàtic. El document, que s’entrega cada cinc anys d’acord amb els Acords de París, es traslladarà a la comunitat internacional en el marc del Conveni de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) i Andorra es converteix, així, en un dels primers països a nivell mundial en lliurar aquesta documentació.
L’objectiu final és arribar a la neutralitat de carboni de cara el 2050, i segons el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, “estem en la línia” -segons les últimes dades del 2023, el país es troba actualment al 39% de reducció d’emissions respecte al pic i l’objectiu per al 2030 és d’una reducció del 45%-, encara que tampoc serà fàcil aconseguir-ho.
Els esforços
Aconseguir aquests objectius de reducció de les emissions dependrà de la sensibilització de la població i els esforços que es facin i els que ja s’han començat a fer. Així, Forné, que ha comparegut per explicar l’acord adoptat pel Govern de reforçar el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic a nivell internacional, ha exposat els resultats d’algunes de les polítiques de mitigació engegades per l’Executiu. A part de l’aposta per energies renovables amb l’impuls del parc eòlic del pic del Maià, que permetrà produir un 10% de l’energia que es consumeix al país, ha comentat com amb el programa Renova, de foment de l’eficiència energètica del parc immoble del país, s’han donat 2.700 ajudes i s’ha pogut renovar un 5% dels edificis del país i s’ha passat de no tenir cap instal·lació fotovoltaica fa deu anys a tenir-ne 500 avui en dia, a les quals s’hauran de sumar les que s’està estudiant d’instal·lar en edificis públics. També a nivell de mobilitat, el secretari d’Estat ha recordat l’esforç que es fa oferint el transport públic gratuït -que ha multiplicat els usuaris i, per exemple, la línia nocturna al Pas de la Casa ja té, després d’un mes de funcionament, una trentena d’usuaris diaris- i l’aposta per “electrificar” el parc mòbil, a la qual ha contribuït el programa Engega, amb prop de 1.700 ajudes per adquirir vehicles elèctrics i híbrids. Aquí també caldrà afegir el sistema de transport segregat, pel qual ja s’ha començat a treballar amb els comuns per fer les reserves d’espais necessàries.
En relació a l’adaptació a l’inevitable canvi, Forné ha recordat que es treballa, juntament amb Andorra Recerca + Innovació, en un estudi d’impactes i vulnerabilitats al canvi climàtic centrat en els quatre sectors prioritzats per la Litecc: energia, turisme, salut i agricultura, que s’acabarà a finals del 2026 i que permetrà establir mesures que configuraran el futur Pla Nacional d’Adaptació.
Premis a iniciatives de sensibilització i promoció de la salut mental
Amb l’objectiu de promoure la inclusió, la sensibilització i la promoció de la salut mental en tots els àmbits socials i de la comunitat, el Govern va aprovar l’obertura de la convocatòria pública del concurs d’iniciatives per fomentar la sensibilització i la promoció de la salut mental i la inclusió social.
Aquesta iniciativa permet donar visibilitat a les accions impulsades per qualsevol persona, empresa o entitat en matèria de salut mental i fomentar que altres persones i/o entitats duguin a terme, en un futur, accions de sensibilització i de promoció de la salut mental. Les persones o entitats interessades a participar-hi han de presentar la sol·licitud d’inscripció corresponent mitjançant l’adreça electrònica pisma@govern.ad. La data límit de presentació és el 4 d’abril del 2025 en l’horari d’atenció al públic del Ministeri de Salut. Aquesta convocatòria s’engloba en l’acció 44 del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (Pisma), aprovat durant la passada legislatura, per promoure que els agents socials, civils i públics duguin a terme accions que facilitin la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental.
Servei garantit
D’altra banda, en relació a la renúncia del doctor Carlos Mur com a cap de Servei de Salut Mental, el ministre portaveu, Guillem Casal, ha assegurat que el servei “està garantit”, ja que hi ha una professional que l’encapçalarà de mantera interina mentre no es convoca l’edicte per cobrir com correspon la plaça. I va afegir que un cop es tingui es veurà si té lloc una reestructuració del servei d’acord amb el Pisma.
Sense deixar l’àmbit de la Salut, Casal ha respost a la petició d’Assandca de disposar d’una unitat específica d’alguna tipologia més de patologia oncològica, com s’ha fet amb el de mama, assegurant que és “una voluntat compartida” i que s’està estudiant i quan es tingui decidit quina unitat es podrà desenvolupar se n’informarà. Es tracta de millores que repercuteixen en la salut de la ciutadania, ha defensat Casal.